Virtual reality, vr

Samsung da zahvali globalnoj nestašici čipova

Podijeli

Južnokorejski Samsung Electronics najavio je da u drugom tromjesečju očekuje 53 odsto veću dobit, zahvaljujući globalnoj nestašici čipova.

Operativna dobit trebalo bi da u razdoblju od aprila do juna iznosi 12.500 milijardi wona (11 milijardi dolara), procijenio je najveći proizvođač memorijskih čipova i pametnih telefona u svijetu, prenosi Poslovni dnevnik.

Snažna potražnja za memorijskim čipovima nadoknadila je slabije prihode od prodaje uređaja zbog nestašice djelova, objašnjavaju u Samsungu.

Prije godinu dana, u prvih nekoliko mjeseci pandemije koronavirusa, Samsung je bilježio pad prodaje telefona i televizora, podsjeća BBC, da bi potom potražnja naglo porasla nakon uvođenja mjera zatvaranja i “selidbe” ljudi širom svijeta na globalnu mrežu.

Proizvođači čipova jedva drže korak s potražnjom i proteklih su mjeseci imali puno više manevarskog prostora za podizanje cijena, s obzirom na neviđenu krizu u nabavnim lancima.

“Globalni IT sektor bilježi ozbiljnu neravnotežu ponude i potražnje za čipovima”, rekao je dioničarima u martu čelnik Samsunga, jedan od dvojice izvršnih direktora i šef odsjeka za mobilne uređaje Koh Dong-jin.

Nestašica čipova teško je pogodila proizvođače elektronskih uređaja, ali i automobila, pa su mnogi od njih, uključujući Ford, General Motors, Volkswagen i Jaguar Land Rover, bili prisiljeni da obustave proizvodnju proteklih mjeseci.