paying cards, online shopping, platne kartice, internet, ecommerce

Šema “pranja” kreditnih kartica: Prevara teška 19 miliona dolara

Podijeli

Američki tužilac za južni okrug Njujorka Andrej Straus, i pomoćnik glavnog direktora njujorške kancelarije Federalnog istražnog biroa („FBI“) Viljem F. Svenej Jr, najavili su hapšenje bivšeg šefa EM Systems & Services LLC, Stivena Šorta, pod optužbom da je na prevaru vršio obradu kreditnih kartica za svoju operaciju telemarketinga sa sjedištem na Floridi, objavilo je američko ministarstvo pravde.

Kako se navodi u optužnici koja sadrži prethodno najavljene optužbe protiv bivšeg izvršnog direktora CardReadi, LLC, Brandona Bekera, Šort i Beker na prevaru su izvršili šemu „pranja“ kreditnih kartica koja je omogućavala pristup sistemu za kreditne kartice, takozvanu Šortovu osnovnu šemu telemarketinga.

Prema optužnici, od 2012. do 2015. godine, Šort i E.M. Sistems ostvarili su preko 19 miliona dolara od kupaca, koji su primali pozive u kojima im je obećavano smanjenje duga u zamjenu za naknade do 1.495 dolara.

Operacija telemarketinga rezultirala je stotinama žalbi na prevaru i obmanjivanje, kao i zahtjevima za povraćaj sredstava u vrijednosti od nekoliko miliona dolara.

Naknade podrazumijevaju da su Šort, Beker i njihovi saradnici izvršili lažnu šemu obrade kreditnih kartica, obrađujući troškove kreditnih kartica namijenjenih za telemarketing, iako su važeći ugovori zabranjivali obradu troškova kreditnih kartica za navodne usluge „konsolidacije duga“ i „smanjenja kamatnih stopa“.

Šort i Beker terete se za izvršenje prevare u obradi stvaranja desetina lažnih računa i aplikacija za obradu više od 19 miliona dolara uplata.

Šort je uhapšen u Tampi na Floridi, a trebalo bi da bude saslušan u prisustvu američkog sudije za prekršaje Šonom Flinom. Beker je prvobitno uhapšen na međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu 22. septembra 2019. godine, slučaj je dodijeljen sudiji Preska, a suđenje je zakazano za 31. januar 2022.

Američki tužilac Štraus izjavio je: „Stiven Šort i njegov saradnik pljačkali su ljude, koji su već u dugovima, koristeći mrežu lažnih kompanija. Kako kreditne kartice i elektronska plaćanja postaju sve centralniji dio našeg društva i naše ekonomije, i potrošači i korporacije imaju puno pravo da očekuju istinitost i pošteno poslovanje na tržištu, a ne prevare i obmane.“

Pomoćnik direktora FBI Vilijam F. Svenej Jr, složio se sa Štrausom: „Kao što se navodi, Beker i Short stvorili su više od 19 miliona dolara nezakonite dobiti proistekle od žrtava, koje su izabrali zbog svog statusa opterećenog dugom”, prenosi Biznis.rs.