yyoutube, tablet

TOP 10 internet lokacija: YouTube ima posjeta više nego Facebook i Twitter zajedno

Podijeli

Google se može pohvaliti novim uspjehom – njegov YouTube ima više posjeta na mjesečnom nivou nego Facebook. Riječ je o 34,6 milijardi u odnosu na 22,4 milijarde i to se odvilo kroz maj ove godine, piše ICTbusiness.

Takve brojke, a donosi ih Stock Apps, su za YouTube osigurale drugo mjesto najposjećenijih stranica na svijetu. Facebook je treći. Očekivano, na prvom je mjestu Google.com i to ne treba čuditi niti zapravo tretirati kao konkurenciju ostatku društva.

Zanimljivo, Twitter je treći sa 6,7 milijardi posjeta, a slijedi Instagram sa 6,2 milijarde, Wikipedia ih ima 5,8 milijardi, Baidu 5,7 milijardi, Yandex.ru je na 3,7 milijardi i to je više od nekadašnjeg moćnika Yahooa, koji je tokom svibnja bio na 3,6 milijardi posjeta. Na desetom mjestu, čime se lista završava, je Whatsapp s 2,8 milijardi posjeta.

Iako YouTube konstantnim mijenjanjem pravila i sve težem bezbrižnom slušanju muzike bez plaćanja pretplate često zna biti meta negativnih kritika, posjete konstantno rastu. I nastaviće. Jer, Stock Apps prognozira da će YouTube u 2025. imati 2,9 milijardi korisnika.

Što se tiče ove godine, brojka korisnika je na oko 2,24 milijarde, što je oko 120 miliona više nego prošle godine. Od toga, samo u Indiji ih je bilo 373 miliona, u Sjedinjenim Američkim Državama 205 miliona i u Brazilu 145 miliona. Već po ovim brojkama jasno je koliki potencijal YouTube ima na globalnom nivou – gledajući dugoročno.

Svakako, svi ti korisnici temelj su politike kojoj se Google, odnosno Alphabet, okreće. A to je imati što više onih koji će plaćati uslugu. I stvari se itekako pomiču prema naprijed jer ljudi su se navikli na YouTube, on im je najčešće prvo odredište svaki put kad nešto žele pogledati ili poslušati… Upravo zato će i spremno platiti kako bi mogli dobiti najbolje moguće iskustvo.