Raskinuti ugovori na sudu: Investitori u mHE tuže državu i traže odštetu od 57 miliona eura

Podijeli

Privrednom sudu je do sada podneseno sedam tužbi za nadoknadu štete nastale raskidom ugovora o koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana. Na osnovu tri tužbena zahtjeva, zatraženo je naknada štete u visiniu od 57 miliona eura, saopštio je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

On je odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore ponovio da Vlada neće davati nove koncesije.

Bojanić je saopštio da su trenutno aktivne 32 mini hidrolektrane, koliko su i zatekli kada su došli na vlast.

“Ova vlada neće davati nove koncesije i neće nastaviti politiku stare vlade. Dosadašnjim pristupom je pokazana velika neozbiljnost, a negativne posljediće će građani tek osjetiti”, dodao je Bojanić

On je naveo da je Vlada do sada raskinula 17 ugovora o koncesiji za mHE, od čega je za pet sklopljen sporazum. Od tih 17, nova Vlada je raskinula 10, od čega jedan sporazumno.

“Mi smo napravili smo veliki korak. Vlada je napredlog ministarstva usvojila Uredbu o stavljanju van snage kojima se ukidaju subvencije za struju iz obnovljivih izvora. Nažalost to važi za nove koncesionare, ne možemo se vratiti unazad i poništiti sve ono šro je bilo u skladu sa Zakonom o energetici koji je bio nakaradan. Dakle, više nema podsticanja za izgradnju novih objekata i nema podsticajnih cijena”, rekao je Bojanić.