digital nomad, remote work

Skoro svaki drugi zaposleni razmišlja o promjeni karijere

Podijeli

Gotovo polovina zaposlenih razmišlja o značajnim promjenama u karijeri sljedeće godine, pokazao je Microsoftov Work Trend Index.

To je, između ostalog, posljedica pandemije koronavirusa, koja je na tržište rada donijela mnoge izazove. U istraživanju je 54 odsto sudionika prijavilo osjećaj zagušenja, objavio je Microsoft.

U proteklih 18 mjeseci, osim izazova na poslu, zaposleni su se tokom pandemije suočili i s drugim životnim stresovima: brigom za voljene osobe, usklađivanjem posla i učenja kod kuće s brigom o djeci te osjećajem usamljenosti, prenosi SEEbiz.

U isto vrijeme, broj sastanaka, e -poruka i razgovora dramatično se povećao radom na daljinu ili hibridnim radom, pokazalo je istraživanje.

Prema Microsoftu, korisnici Teamsa su u februaru ove godine tjedno provodili 148 odsto više vremena na sastancima. To vrijeme i dalje raste.

Dostavljeno je 40,6 milijardi e-poruka više nego u istom periodu prošle godine. Korisnici timova vodili su 45 odsto više razgovora tjedno, a broj ljudi koji rade s Office dokumentima povećao se za 66 odsto u jednoj godini.

Istraživanje se temelji na podacima 30 hiljada zaposlenih diljem svijeta i podacima iz sistema Microsoft 365 i LinkedIn.

Osim toga, istraživanje je prikupilo savjete za menadžere kako pomoći saradnicima da napune baterije tokom ljeta. Između ostalog, trebalo bi ih aktivno podsticati na provođenje slobodnog vremena.

Menadžerima se savjetuje da pojačaju obuku i podstaknu saradnike da na najbolji način iskoriste dostupne obrazovne i razvojne sadržaje.

“Pobrinite se da zaposleni nijesu samo svjesni odluka menadžmenta, već im pokažite i kako se te odluke donose, jer je to jasan znak da kompanija sluša njihove potrebe”, navodi se u izvještaju.

Vođe bi takođe trebalo da iskoriste slobodno vrijeme za razmišljanje o svom stilu vođenja.

“Činjenica je da se zaposleni osjećaju jako opterećeni. Menadžeri kojima je dobrobit zaposlenih prioritet nad produktivnošću biće bolje pripremljeni za ulazak u svijet hibridnog rada ”, rekli su iz Microsofta.