Heidelberg, njemačka, njemački grad bez automobila

Objavljene nove brojke o platama u Njemačkoj: U ove tri profesije zarađuje se najbolje

Podijeli

Važan uticaj na platu koju imaju oni koji rade u Njemačkoj ima i savezna država u kojoj rade. Za mnoge Balkance Njemačka je njihova verzija El Dorada, zemlja u kojoj se može dobro živjeti od rada. Da li je uistinu tako, može se jasno vidjeti u podacima o platama koje je objavio Savezni zavod za statistiku, prenosi Poslovni dnevnik.

Prosječan prihod u 2020. godini u Njemačkoj iznosio je 47.700 eura bruto (prije oporezivanja), što znači da je tokom prve godine pandemije prihod u prosjeku pao za 300 eura u odnosu na godinu prije. Prosječan prihod srednja je vrijednost bruto plata svih zaposlenih u Njemačkoj, piše Fenix-magazine, a prenosi Večernji list.

Posebna plaćanja, na primjer u obliku godišnjih odmora ili bonusa, nijesu uključena u podatke koje su analizirali stručnjaci.

A koliko ljudi zarađuju u različitim industrijama u Njemačkoj? Koristeći najnovije statističke podatke, njemački poslovni dnevnik Handelsblatt sastavio je poseban izvještaj u kojem se analiziraju prosječni prihodi zaposlenih u Njemačkoj te prikazuje kako variraju zavisno od industrije, regije ali i pola zaposlenog.

Podaci Saveznog zavoda za statistiku govore o tome da su zaposleni koji rade u finansijskim i osiguravajućim službama te u IT sektorima najviše zaradili u 2020. godini. Oni su u prosjeku dobijali 5.248 do 5.602 eura mjesečno (bruto).

Najmanje su zarađivali zaposleni u ugostiteljstvu, s prosječnom bruto plaćom od 1.893 eura mjesečno.

Važan uticaj na platu koju imaju oni koji rade u Njemačkoj ima i savezna država u kojoj rade. Prema analizi Saveznog zavoda za statistiku, zaposleni u Njemačkoj s punim radnim vremenom najviše zarađuju u Hamburgu, s prosječnim bruto mjesečnim prihodom od 4.966 eura. Nakon Hamburga, na drugom i trećem mjestu nalaze se savezne države Hessen i Bavarska.

Na dnu ljestvice je Mecklenburg – Zapadno Pomorje, gdje zaposleni s punim radnim vremenom zarađuju 3.379 eura bruto mjesečno. Posebno je uočljivo da je i nakon više od 30 godina ponovnog ujedinjenja razlika u zaradi između zapadne i istočne Njemačke jasno vidljiva.