Srbija, Rusija, Švajcarska: Ko ove godine najviše ulaže u Crnoj Gori

Podijeli

Neto priliv stranih direktnih investicija od početka godine do kraja maja iznosio je 168 miliona eura, što je za četvrtinu manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je ta suma iznosila 226 miliona, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Investicije u kompanije i banke iznosile su 65,5 miliona eura, ili milion manje nego za prošlogodišnjih pet mjeseci. Interkompanijski dug, odnosno pozajmljivanje novca od matičnih firmi iz inostranstvo, smanjeno je sa 213 na 150 miliona, a ulaganje u nekretnine iz inostranstva povećano je sa 36 na 66 miliona eura. Ostale investicije smanjene su sa 16 na 14 miliona.

Tako su, kako prenose Vijesti, bruto strane direktne investicije za ovih pet mjeseci vrijedile 296 miliona, dok su u istom periodu lani bile 332 miliona. Za isti period povećan je odliv stranih investicija sa 106 na 127 miliona, pa su neto iznos 168 miliona.

Najviše stranih investicija za ovogodišnjih pet mjeseci stiglo je iz Srbije 36,8 miliona eura, do čega 21,1 milion kao investicije u domaće kompanije i banke, 11,8 miliona kroz ulaganje u nekretnine i 2,6 miliona eura kao pozajmice od matičnih ili povezanih firmi (interkompanijski dug). Na drugom mjestu je Rusija iz koje je stiglo 32,7 miliona eura i to devet miliona kao investicije u kompanije i banke, 12 miliona su vrijedila ulaganja u nekretnine, a interkompanijski dug je 11,4 miliona eura.

Po visini stranih direktnih investicija na trećem mjestu je Švajcarska sa 22,5 miliona eura. U kompanije i banke u Crnoj Gori investirano je 5,8 miliona, u kupovinu nekretnina 3,4 miliona, a 13,1 milion je interkompanijski dug. Direktne strane investicije iz Azerbejdžana iznosile su 12,2 miliona eura, pa je ta zemlja bila na četvrtom mjestu. Prema pravilima CBCG podaci o ovim investicijama označeni su kao povjerljivi pa nije poznato na šta su se odnosili.

Iz Sjedinjenih Američkih Država stigle su investicije vrijedne 11,2 miliona eura. Za ulaganje u domaće kompanije i banke utrošeno je 4,1 milion, a za kupovinu nekretnina 5,8 miliona. Preostali iznos od oko milion i po eura označen je povjerljivim. Sljedeći na spisku su Ujedinjeni Arapski Emirati sa 11 miliona eura, od čega se deset odnosi na intekompanijski dug, a još milion kao ulaganje u domaće firme ili banke.