Berlin, Germany, Bundestag, Reichstag

Njemačka ovoliku inflaciju nije imala skoro 30 godina

Podijeli

Potrošačke cijene u Njemačkoj porasle su u julu najsnažnije u više od 27 godina, objavio je Destatis, državna statistička kuća, ukazujući na poskupljenje energenata i nisku poredbenu osnovicu u prošloj godini kada je zbog pandemije privremeno snižena stopa PDV-a.

Cijene su u prošlom mjesecu skočile 3,8 odsto u poređenju sa julom 2020, što je njihov najveći rast od kraja 1993, objavio je Destatis, prenose agencije.

Zbog privremenog sniženja stope PDV-a cijene su u prošlogodišnjem julu naglo pale, što je u ovoj godini, nakon ponovnog podizanja poreza na dodatu vrijednost, rezultiralo poskupljenjem brojnih dobara i usluga, a time i višom stopom inflacije, tumači Eurostat.

“Snažan efekt niske poredbene osnovice u julu 2021. bio je očekivan budući da je usmjeravanje poreznih olakšica na potrošače prije godinu dana bilo spustilo cijene brojnih dobara”, navodi Destatis u izvještaju.

Najviše poskupio prevoz

Dodatni faktor u skoku inflacije u prošlom mjesecu bilo je poskupljenje ponajprije energenata, istakao je šef Destatisova odjeljenja za potrošačke cijene Christoph-Martin Mai.

U takvim uslovila u julu je najviše poskupio prevoz, 9,8 posto, a slijede odjeća i obuća, čije su cijene porasle pet odsto.

Znatno je poskupjela i hrana, 4,3 odsto u poređenju s istim mjesecom prošle godine.

Kada se isključe oscilacijama podložne cijene energije, inflacija je iznosila 2,9 posto. Isključi li se energija i hrana, iznosila je 2,7 posto.

Na mjesečnom nivou cijene su u julu porasle 0,9 odsto.

Mjerene harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi poređenja inflacije u zemljama EU, cijene u Njemačkoj u julu su porasle 3,1 odsto u poređenju s istim prošlogodišnjim mjesecom. U odnosu na jun, uvećane su 0,5 odsto.