euro, money

Njemci sve zabrinutiji: Kako ćemo živjeti od penzije?

Podijeli

Bezmalo svaki drugi stanovnik Njemačke brine kako će živjeti od penzije, a prije samo tri godine taj udio, sa 30 odsto, nije bio ni jedan u tri, navodi u petak Njemačko udruženja banaka (BdB).

U anketi BdB, naime, 45 odsto ispitanika starosti 30-59 godina je reklo da strahuje da će loše živjeti kada završi radni vijek.

“Očekivanja su se u posljednje tri godine jasno pogoršala. Rezultat ove ankete zabrinjava”, rekla je zamjenica direktora Udruženja Henrijete Pojker.

Pesimizam je posebno izražen u mlađoj grupi, starosti 18-29 godina, mu kojoj čak 49 odsto ocjenjuje da će u starosti imati finansijskih problema. Prije tri godine, u toj grupi tako se izjasnilo samo 20 odsto anketiranih.

Među onima pred penzijom, starosti iznad 60 godina, zbog penzionerskog života brine 37 odsto.

Sve u svemu, ogromna većina od 93 odsto među 1.300 ispitanika smatra da će “veoma mnogo ljudi u Njemačkoj” trpjeti u “penzionom vakuumu” i imati znatno manje novca nego ranije u životu.

Skoro dvije trećine, 64 odsto, cijeni da će po odlasku u penziju morati veoma pažljivo da troše.

Anketa BdB ukazuje i na rastući značaj dodatnih penzionih šema, preko poslodavaca ili privatnog osiguranja.

Među ispitanicima starijim od 50 godina koji još rade, 44 odsto već uplaćuje dodatno penziono osiguranje preko firme, a 41 odsto preko privatnog osiguranja.

Među onima koji su u penziji te mogućnosti je iskoristilo 33, odnosno 15 odsto ispitanika.

Nešto više od polovine učesnika ankete, 51 odsto, je ocijenilo da država treba snažnije nego do sada da podstiče privatno osiguranje.

dpa/Investitor