kuće, house, switzerland, švajcarska, planina, mountain

Novi balon na tržištu nekretnina mogao bi da bude u Švajcarskoj

Podijeli

Stalni trend rasta cijena govori da je švajcarsko tržište stambenih nekretnina blizu mjehura, pokazuju analize UBS Group AG.

Tokom drugog ovogodišnjeg kvartala, UBS-ov indeks tržišta nekretnina popeo se na 1,90 poena, što je veoma blizu teritorije tržišnog mjehura (2,0), odnosno njegovog pucanja. Troškovi stanovanja porasli su najviše u proteklih osam godina, a rast hipoteka je takođe ubrzan, saopštili su u ovoj banci.

Švajcarska, doduše, nije jedina koja u ovom trenutku doživljava rast cijena nekretnina. I Britanija i Sjedinjene Američke Države bilježe rast, dok se Novi Zeland, Kanada i Švedska već smatraju tržištima pred pucanjem, piše Bloomberg, prenosi Biznis.rs.

Na našim prostorima u prethodnoj godini svjedočimo dodatnom rastu cijena u Srbiji i Hrvatskoj, uz posebnu tražnju za kućama blizu gradova i luksuznim stanovima u njihovim centrima.

Analitičari unutar UBS Group očekuju da će situacija donekle da se koriguje do kraja ove godine, pa će se to osjetiti i po padu vrijednosti njihovog indeksa. Međutim, kako kažu, tržište u Švajcarskoj će ostati nestabilno još neko vrijeme, sa trendovima koji nijesu bili prisutni prije pandemije koronavirusa.