Budva: Nekretninama milionske vrijednosti upravljaju ugašene firme

Podijeli

Novi direktor Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić već pola godine ne odgovara na zahtjev budvanskog Sekretarijata za zaštitu imovine da se obnovi katastar nepokretnosti za Stari grad, zbog brojnih nepravilnosti, i spriječe višegodišnje zloupotrebe milionski vrijedne opštinske imovine, kojom upravljaju ugašene ili nepostojeće firme.

Sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac, kako je “Vijestima” potvrđeno, uputio je urgenciju Đurišiću, zahtijevajući da se obnovi katastar nepokretnosti za najstariji dio Budve.

”Sekretarijat za zaštitu imovine se više puta obraćao Upravi za katastar i državnu imovinu da u smislu člana 71 Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti odobrite obnavljanja katastra nepokretnosti za dio katastarske opštine Budva koji se odnosi na Stari grad. Kako do danas nijeste postupili po našem zahtjevu, urgiramo da što prije odlučite u ovoj pravnoj stvari”, piše u urgenciji Plamenca u koju su “Vijesti imale uvid.

Doskorašnja Uprava za nekretnine Crne Gore, kojom su upravljali kadrovi DPS-a, punih pet godina se oglušavala o zahtjeve i urgencije koje je slao opštinski sekretarijat, kako bi se izvršilo novo takozvano katastarsko izlaganje Staroga grada, jer je decenijama unazad najvrijednija imovina lokalne uprave upisana na davno ugašene opštinske ustanove i državne firme, što je omogućilo brojne zloupotrebe, pa i nezakonito korištenje i izdavanje u zakup vrijednih nekretnina.

Pomoćnik sekretara za zaštitu imovine, starograđanin Đorđe Zenović kazao je da se, nažalost, po Opštinu Budva i Sekretarijat koji je po zakonu dužan da upravlja imovinom opštine, ništa suštinski nije promijenilo promjenom vlasti na državnom nivou.

”I dalje samo šaljemo dopise i urgencije jednosmjerno, bez ikakvih pisanih i usmenih odgovora. Čak se i prethodni direktor Uprave za imovinu jednom i udostojio da nam odgovori na urgenciju, istakavši da Uprava nema finansijskih sredstava da izvrši obnavljanje katastra nepokretnosti za Stari grad. Nakon što smo u odgovoru naveli da je naš organ spreman da snosi finansijske troškove cijelog postupka, nikada nam više nije odgovoreno”, kazao je “Vijestima” Zenović.

Prema njegovim riječima, Sekretarijat sada uzaludno čeka skoro pola godine na odgovor novog rukovodstva Uprave.

”Za to vrijeme najvrednija imovina Opštine u Starom gradu propada pred očima mještana i turista. Nakon prelaska iz sistema društvene imovine na sistem privatne, na terenu, ali i u katastru, je došlo do brojnih zloupotreba ili slučajnih grešaka, zbog čega Opština sada ne može upravljati svojom imovinom. Ja, iskreno, ne mogu da vjerujem da trenutno postoji puno toga važnijeg od utvrđivanja stanja svojinsko-pravnog statusa brojne imovine na teritoriji Budve. Naš Sekretarijat nema dovoljno ni kadrovskih, ni finansijskih kapaciteta, ali ni zakonskih ovlašćenja da cio postupak sprovede ili makar pokrene s mrtve tačke i zato ponovo javno apelujemo na Ministarstvo finansija, Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, Upravu za imovinu, Upravu za zaštitu kultutnih dobara i predsjednika Opštine da svi zajedno krenemo u proces utvrđivanja imovinskog statusa brojnih nepokretnosti u Starom gradu i zaštiti i revalorizaciji, kako nepokretnosti u vlasništvu opštine i države, tako i cijelog Starog grada s kontakt zonom, koji je još 2017. proglašen spomenikom kulture od nacionalnog značaja”, poručio je Zenović.

Ističe da su dosadašnji i sadašnji odnos prema ovom pitanju doveli do toga da je Stari grad u posljednje dvije decenije izgubio konture i obrise starog urbanog jezgra i gotovo svu kulturnu namjenu jednog takvog prostora.

”Jer je prioritet dat svim drugim sadržajima osim kulturno-istorijskog. Zbog nemara je situacija takva da su čak i životi i javno zdravlje ugroženi, pa je krajnje vrijeme da se država i lokalna zajednica posveti rješavanju ovog problema”, kazao je Zenović.

U katastarskim evidencijama opštinske imovine, postoji situacija da se određena imovina i nakon više od 30 godina od gašenja određenih pravnih lica kojima su osnivači država i Opština, poput ONO, DZS i KIC, zgrade i kuće u Starom gradu i dalje vode na njih.