Tcom, T-Com, crnogorski telekom, Deutsche Telekom

Hakovan T-Mobile: Ukradeni lični podaci 47,8 miliona korisnika

Podijeli

Mobilni operater T-Mobile, koji posluje unutar Deutsche Telekom grupe, potvrdio je da je došlo do “curenja” ličnih podataka oko 47,8 miliona sadašnjih, bivših i potencijalnih korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), usljed sajber napada na njegove servere.

Od tog broja, oko 7,8 miliona trenutni su T-Mobile postpaid računi, a ostatak su prethodni ili potencijalni korisnici, dodala je kompanija u saopštenju za javnost.

Zabrinjavajuće je da podaci uključuju lične podatke uključujući ime i prezime, datum rođenja, identifikacione brojeve i ​​podatke o vozačkoj dozvoli ili ličnoj karti. T-Mobile je dosad rekao da nema naznaka da ukradene datoteke sadrže osjetljivije podatke poput telefonskih brojeva, brojeva računa, lozinke ili finansijske podatke.

T-Mobile je naveo da je oko 850.000 aktivnih prepaid korisnika T-Mobilea imalo izložena njihova imena, telefonske brojeve i PIN-ove računa. Pogođeni korisnici ne uključuju Metro by T-Mobile, bivše korisnike Sprinta s podešenim plaćanjem unaprijed ili Boost korisnike, a iz kompanije su rekli da su poništili PIN-ove na tim računima, iz predostrožnosti.

Nalazi iz preliminarne analize T-Mobile-a pokazuju da su napadači prikupili podatke za više od 100 miliona korisnika kompanije ali se naknadno ispostavilo da je broj znatno niži. Napadač je navodno prodavao informacije o oko 30 miliona korisnika T-Mobilea za oko 270.000 dolara u bitcoinima.

U okviru svojih napora za kompenzaciju i ublažavanje posljedica ovog slučaja, T-Mobile ugroženim korisnicima nudi dvije godine McAfee-jeve usluge zaštite od krađe ličnih podataka; preporuka je svim postpaid korisnicima da promijene svoj PIN i podese telefone na viši nivo zaštite.

T-Mobile je rekao da je u utorak započeo koordinaciju s policijskim vlastima jer se nastavlja istraga o kršenju podataka – trećem takvom napadu koji je pretrpio u posljednje dvije godine.