Spajanje vrijedno 26 milijardi dolara: Novi div telekom industrije otvara 12.000 radnih mjesta

Podijeli

Nakon nekoliko godina natezanja, T-Mobile i Sprint dobili su zeleno svijetlo za 26 milijardi dolara vrijedno spajanje.

Federalni sud u Njujorku je juče odobrio povezivanje dva giganta teleindustrije, odluku koja će, piše CNN, dramatično promijeniti američko bežično tržište.

Sudija je pritom odbio tužbe koje je podnijelo 13 američkih saveznih država kao i okrug Kolumbija (eng. District of Colombia) koje su htjele da blokiraju spajanje i tako omogućio sporazum koji će stvoriti trećeg najvećeg teleoperatera u SAD-u s više od sto miliona korisnika.

Novim dogovorom će nastati tri podjednaka rivala u sektoru – “novi” T-Mobile, Verizon i AT&T.

Prema odluci suda, Sprint više nije mogao samostalno da funkcioniše kao snažan nacionalni konkurent budući da je, uprkos četvrtoj poziciji na tržištu, ubrzano gubio korisnike i nije mogao da prati druge teleoperatere u 5G utrci.

Bankrotiranjem Sprinta, što je bilo izgledno, njegove bi usluge bile rasprodane svim trima kompanijama i tako bi, vjeruje federalni sud, ojačala dominacija Verizona i AT&T-a, prenosi Novac.hr. Na ovaj način, pojasnili su, Sprint-T-Mobile imaće oko 30 odsto tržišta i tako postati dosljedan rival.

Dodatno, televizijskoj kompaniji Dish Networku obje su kompanije prodale dio svojih usluga kako bi postala novi bežični pružalac usluga, što je bio uslov vlasničkog povezivanja i ujedinjenja poslova Sprinta T-Mobilea, koji je u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma. Uz to, obećali su kako sljedeće tri godine neće dizati cijene svojih usluga.

U kompanijama su naglasili kako njihovo spajanje znači i da će 11.000 radnika na neodređeno više do 2024. nego što bi ih bilo da se divovi telekom industrije nijesu povezali.

Uz to, budući da će otvoriti 600 novih poslovnica i pet novih centara za korisničko iskustvo, stvoriće se i novih 12.000 radnih mjesta i to uglavnom u manjim mjestima.

Nakon što je vijest o mega-spajanju odjeknula u javnosti, dionice Sprinta skočile su nevjerovatnih 77 odsto, piše Washington Post, dok su one T-Mobilea porasle gotovo 12 odsto. Finalizacija sporazuma očekuje se početkom aprila, a ime kompanije biće T-Mobile (iako na njihovoj internetskoj stranici piše NewTMobile).