euro, money

Globalne isplate dividendi bliže se pretpandemijskom nivou

Podijeli

Predviđa se da će globalne dividende ove godine porasti na 1.390 milijardi dolara, što je neznatno više u odnosu na prethodno objavljenu procjenu. To pokazuje da se oporavak odrazio bolje od očekivanog na kompanijske isplate.

Kompanija za upravljanje aktivom Janus Henderson danas je saopštila da je nova procjena u visini isplata dividendi ove godine 2,2 odsto viša u odnosu na prethodnu, a samo tri procenta niža od rezultata zabilježenog u pretpandemijskoj 2019. godini.

Nivo isplaćenih dividendi je prošle godine opao u kontekstu krize izazvane virusom Covid-19, jer su prevagnula regulatorna ograničenja i pritisci državnih vlasti da se ograniče plaćanja u pojedinim zemljama.

Ali trenutno je u toku snažan oporavak, sa ukupnim rastom od 26,3 odsto u drugom kvartalu, pokazali su podaci iz Globalnog indeksa dividendi menadžera za investicije.

Bazni rast – prilagođen rezultatima posebnih dividendi, promjenama u valutnom kursu, vremenskim efektima i promjenama berzanskih indeksa – iznosio je 11,2 odsto u drugom tromjesečju. Na godišnjem nivou, očekuje se rast od 10,7 procenata, piše Business Standard a prenosi Biznis.rs.

Dividende od kompanija koje su ponovo pokrenule isplate iznosile su 33,3 milijarde dolara i činile su tri četvrtine baznog rasta u drugom kvartalu, navodi se u izveštaju.