Xiaomi osnovao firmu za proizvodnju električnih automobila

Podijeli

Jedan od svjetskih lidera u proizvodnji pametnih telefona – Xiaomi, dovršio je registraciju ćerke firme koja će se baviti proizvodnjom električnih automobila, objavila je kineska kompanija, a prenose agencije.

Temeljni kapital nove kompanije je 10 milijardi juana (oko 1,5 milijardi dolara), a najavljeno je da će se baviti proizvodnjom elektromobila pod vlastitom robnom markom.

Kineski proizvođač pametnih telefona najavio je još u martu da će u sljedećih 10 godina uložiti 10 milijardi dolara u novo poslovanje s pametnim električnim vozilima (EV).

Xiaomi je, kako se navodi, već odabrao 300 stručnjaka i specijalista za rad u novoj kompaniji, ali nastavlja potragu za visokokvalifikovanim radnicima i inženjerima.

Krajem jula Xiaomi je objavio da osniva ćerku firmu za razvoj sistema automatskog upravljanja vozilima bez vozača.

Xiaomi je osnovan 2010. godine. Ubrzo je ušao u krug najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona. Krajem 2018. sproveo je javnu ponudu dionica na berzi u Hong Kongu. Pri kraju prošle godine tržišna kapitalizacija Xiaomija iznosila je više od 100 milijardi dolara, podsjeća Bonitet.