Leberle: Preuzimanjem Komercijalne postajemo druga najveća banka u državi

Podijeli

Preuzimanjem Komercijalne banke povećaće se naše tržišno učešće, pa će NLB postati druga po veličini banka u Crnoj Gori, kazao je u intervjuu Pobjedi Martin Leberle, glavni izvršni direktor NLB.

“Naš glavni fokus nije na veličini, već na usluzi i zadovoljstvu klijenata. Nastojimo da budemo najbolja banka za finansijske potrebe klijenata. Preuzimanje Komercijalne banke ne znači samo veće tržišno učešće, već i udruživanje znanja i resursa, kao i uključivanje novih kolega s visokim profesionalnim potencijalom i motivacijom”, rekao je Leberle.

Cilj banke, prema njegovim riječima, je da klijenti dobiju još bolje korisničko iskustvo, da im se učini dostupnom široka paleta proizvoda i usluga, znanje i predusretljivost kompanijskih komercijalista.

“Cilj nam je da koriste usluge na digitalan način u najkraćem roku i da u banku dolaze kada je potrebno da popričamo o dugoročnim planovima, štednji, osiguranju, ulaganjima”, kazao je Leberle.

Uskoro će, kako je dodao, imati novu digitalnu platformu elektronskog i mobilnog bankarstva za građane, “koja će omogućiti jednostavno i intuitivno korišćenje i veći broj servisa”.

“Tu je i kredit na licu mjesta, gdje kod izabranih trgovaca kupac može dobiti odgovor o kreditu u par minuta, bez kamate i troškova obrade, ne zaboravimo na NLB super brzi kredit za koji je moguće aplicirati online. Povjerenje koje dobijamo od tržišta najbolje se pokazuje u značajnom i rastućem učešću u segmentu stambenih kredita. Ljudi u Crnoj Gori biraju NLB za najvažniju finansijsku odluku u životu – kada obezbjeđuju krov nad glavom za porodicu”, naveo je Leberle.

Kazao je da ove godine nastavljaju obnovu mreže bankomata sa novim mutlifunkcionalnim uređajima.

“Da ne zaboravim i to da je sada klijentima Komercijalne banke na raspolaganju već popularni NLB Pay digitalni novčanik za oba kartična brenda. Uvjeren sam da će klijenti Komercijalne banke biti zadovoljni dobijenom uslugom”, rekao je Leberle.

Na pitanje o poslovnim rezultatima banke, Leberle je kazao da je nastavljen trend stabilnog poslovanja i pozitivnog kretanja kada je u pitanju obim kreditiranja i posljedično, rast kreditnog portfelja i kamatnih prihoda.

“Komercijalna banka je kao nova članica NLB grupe bila u obavezi da uskladi politike i metodologije upravljanja kreditnim rizikom sa onima koje važe u NLB grupi, što je pokazalo uticaj na rezultat u prvom polugodištu. Troškovi povezivanja dvije banke odraziće se na rezultat NLB banke u drugoj polovini 2021. Međutim, uvjereni smo da već na kraju godine možemo predstaviti konsolidovani zajednički rezultat”, ocijenio je.

Komentarišući stanje u bankarskom sektoru u Crnoj Gori, prvi čovjek NLB-a u Crnoj Gori kazao je da su banke ovu krizu dočekale u boljoj kondiciji, sa značajnim rezervama kapitala i likvidnosti, što im je omogućilo da i u uslovima pada ekonomske aktivnosti nastave da pružaju usluge.

“Prema rezultatima u prvom polugodištu, reklo bi se da i dalje posluju pozitivno”, dodao je.

Pad ekonomske aktivnosti, prema njegovim riječima, neizbježno će uticati na tržište rada, ali i finansija.

“Set mjera podrške ekonomiji koji je do sada implementiran najčešće obuhvata direktno finansiranje najugroženijih sektora privrede od strane države, kao i inicijative za implementaciju privremenih zastoja u plaćanju, takozvanih moratorijuma u otplati obaveza, za privredu i građane. Za banke će najveći izazov predstavljati pogoršanje kvaliteta aktive, sa vjerovatnim povećanjem problematičnih plasmana i povećanjem rezervisanja za očekivane kreditne gubitke”, smatra Leberle.

Sposobnost klijenata značajno opala tokom pandemije

Kreditna sposobnost klijenata je značajno opala u uslovima pandemije, pogotovo u turizmu i djelimično transportu i uslugama i povezanim djelatnostima, kazao je Leberle.

“NLB je u prethodnoj i u tekućoj godini, kroz moratorijum na otplatu, restrukturiranja kredita i podršku likvidnosti pomogla klijentima da lakše prevaziđu probleme uzrokovane redukcijom novčanih tokova zbog smanjenja obima poslovanja. U tekućoj godini, u ključnim mjesecima turističke sezone, evidentni su znaci oporavka turističke privrede i povezanih djelatnosti”, naveo je.

Nakon značajnijeg rasta portfolija nekvalitetnih kredita, dominantno uzrokovano negativnim posljedicama pandemije kovid-19, sada možemo reći da je udio ovih kredita relativno stabilan, rekao je Leberle.

I dalje previše banaka

Prema evropskim mjerilima, na crnogorskom tržištu je i dalje preveliki broj banaka, smatra Leberle.

“To ne znači da drugim bankama ne bi moglo biti zanimljivo da dođu na tržište, ali očekivao bih da će se to dogoditi prije akvizicijama, a ne osnivanjem novih banaka. Vjerujem da je važno za ovu zemlju da privuče dugoročne strane investicije u različitim oblastima kako bi se makroekonomske prilike dodatno stabilizovale u budućnosti”, kazao je.