NLB banka

Gdje NLB vidi prilike za širenje poslovanja

Podijeli

Prvi čovjek NLB-a Blaž Brodnjak podsjetio je da je proces privatizacije banke, koja je ispunila i posljednje vrlo restriktivne obaveze Evropske komisije, završio prošle godine.

To je, kako piše SEEbiz, omogućilo banci i grupi da ponovno posluju na tržištu i takmiče se sa svim svojim mogućnostima. Banka je već dovršila neke slučajeve prekograničnog finansiranja i očekuje da će uskoro dodati usluge leasinga i faktoringa u katalog usluga.

Banka je krajem godine potpisala ugovor o prodaji NLB Vita Savi Re.

“Takođe tražimo mogućnosti na međunarodnom tržištu sindikovanih zajmova, u finansiranju projekata, glavnim infrastrukturnim projektima, bankarskom osiguranju i uslugama upravljanja imovinom. Nakon dugo vremena preispitujemo srednjoročni ulazak na nova tržišta, možda u Albaniji, i mogućnosti spajanja i akvizicije na našim matičnim regijama jugoistočne Evrope”, dodao je Brodnjak.

Prvi nadzornik Grupe, Primož Karpe, u međuvremenu je rekao da je Nadzorni odbor zadovoljan rezultatima te da oni dokazuju da je strateško usmjerenje na područje bivše Jugoslavije ispravno. Prema njegovim riječima, kvalitet vlasničke strukture vrlo je važan za budućnost grupe.

“Uvjereni smo da će i dalje uspješno poslovati, pružajući stalan rast i stvarajući dodatnu vrijednost za svoje dioničare. Sve to se bazira na osvježenoj poslovnoj strategiji, usmjerenoj na fokusiranje na kupce, digitalizaciju, iskorišćavanje novih mogućnosti prihoda i poboljšanje efikasnosti”, izjavio je.