tiktok

TikTok mjesečno ima milijardu aktivnih korisnika

Podijeli

TikTok broji mjesečno milijardu aktivnih korisnika širom svijeta, potvrdila je kineska kompanija ByteDance koja bilježi konstantan rast popularnosti svoje aplikacije za razmjenu kratkih videosadržaja, javlja CNBC.

Rast broja korisnika TikToka, koji je u privatnom vlasništvu kompanije ByteDance, podržao je i veliki broj Amerikanaca koji su se tokom pandemije COVID-a 19 pridružili toj društvenoj mreži, prenio je Tanjug.

TikTok je početkom 2018. godine objavio da ima gotovo 55 miliona korisnika na globalnom nivou, a taj broj je porastao na više od 271 miliona do kraja iste godine te na 507 miliona do kraja naredne godine. Kompanija je prošlog ljeta izvijestila da je stekla gotovo 700 miliona aktivnih korisnika mjesečno.

U prilogu američke TV stanice o omasovljavanju korisnika TikToka, navodi se kao poređenje podatak da je Facebook u drugom kvartalu ove godine imao 3,51 milijardu mjesečnih korisnika u okviru “familije” svojih različiitih aplikacija u odnosu na 3,45 milijardi u prvom tromjesečju.

Dalje se navodi kako je kineska firma lansirala jednu od najuspješnijih aplikacija za objavu kratkih videoformata, te da se mnogi njeni veliki tehnološki rivali utrkuju da naprave svoje verzije.

U tom kontekstu se navodi da je Facebook ljetos lansirao klon verziju TikToka – Instagram Reels, Snapchat je također najavio sličnu funkciju pod nazivom Spotlight, dok je YouTube prije godinu dana izbacio na tržište svog aduta za kratke videosadržaje – aplikaciju Shorts, prenio je AlJazeera Balkans.