Novi članovi vodećeg indeksa Montenegroberze: Ko je u MNSE10 zamijenio Hipotekarnu banku i Mimozu Tivat?

Podijeli

U sastav berzanskog indeksa MNSE10 su, nakon završene revizije, uvrštene kompanije Poslovno logistički centar (PLC) Morača i Sveti Stefan hoteli Budva, dok se iz njegovog sastava ispali Hipotekarna banka i Hotelsko turističko preduzeće (HTP) Mimoza Tivat.

Promjena u indeksu koji mjeri kretanje cijena najreprezentativnijih akcija na berzanskom i slobodnom tržištu došla je nakon reviziju vodećeg indeksa (blue-chip).

U sastavu MNSE10 indeksa su ostali Crnogorski Telekom, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Jugopetrol, Port of Adria, Hotelska grupa Budvanska rivijera, Luka Bar, Plantaže i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG).

“Izbor deset emitenata, čije su akcije ušle u sastav indeksa MNSE10, obavlja se na osnovu rangiranja po koeficijentu likvidnosti. Berza je prilikom odlučivanja o indeksnoj korpi, kao dodatni kriterijum razmotrila finansijsko poslovanje kompanija, kao i njihovo učešće u free float tržišnoj kapitalizaciji”, naveli su iz Montenegroberze.

Osim MNSE10, redovna revizija je odrađena i za MONEX, opšti (benchmark) indeks berze, koji ima za cilj da opiše kretanje cijena akcija na berzanskom i slobodnom tržištu. Nakon završene redovne revizije, a u odnosu na vanrednu koja je obavljena u julu ove godine, u sastav MONEX-a uvrštene su četiri nove kompanije, dok se četiri preduzeća više ne nalaze u njegovom sastavu.

U sastav MONEX-a su uvršteni Centar za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo, Željeznički prevoz, Lovćen banka i Izbor Bar, dok su ispali Prva banka, Luštica Development, Čelebić Invest i Lutrija Crne Gore.

“Revizija indeksa MONEX obavlja se na osnovu podataka o trgovanju u 12-omjesečnom periodu koji prethodi reviziji. Izbor emitenata čije će akcije ući u sastav indeksa obavlja se na osnovu rangiranja po koeficijentu likvidnosti, a uzima se u obzir free float tržišna kapitalizacija”, precizirali su iz Montenegroberze.

Redovna revizija dva indeksa obavlja se dvaput godišnje, posljednjih dana marta i septembra.