Dublin, Ireland, bridge

Kraj poreske oaze za Apple i društvo: Irska povećava poreze multinacionalnim kompanijama

Podijeli

Irski ministar finansija Paschal Donohoe ovog je četvrtka dobio odobrenje od svoje vlade da se pridruži međunarodnom sporazumu za reformu poreskih pravila kojima će se regulisati digitalizacija globalne ekonomije, saopšteno je iz Vlade Irske.

Ovom odlukom i Irska će pristupiti OECD-ovoj inicijativi i poreskom regulatornom okviru kojim će se ukinuti mogućnost izbjegavanja plaćanja poreza, ili plaćanje poreza po značajno umanjenim stopama, što su multinacionalne kompanije u slučaju Irske obilato koristile.

Irska će tako, u skladu s međunarodnim dogovorom, primijeniti novu jedinstvenu poresku stopu poreza na dobit za globalne korporacije čiji ukupni globalni prihodi premašuju 750 miliona eura. Ona će iznositi 15%.

Tačna definicija ove poreske stope do sada je bila predmetom spora između Irske i OECD-a, jer je OECD tražio da se ona odredi kao “najmanje 15%”. Predstavnici irskih vlasti tražili su da se iz teksta izbaci riječ “najmanje”, kako bi predstavnici industrije mogli biti sigurni da će poreze u toj zemlji plaćati po stopi od 15%, kako sada, tako i u budućnosti.

15% za velike, 12,5% za male

“Stopa od 15% primjenjivaće se na 56 irskih multinacionalnih kompanija, koje zapošljavaju oko 100.000 ljudi, kao i 1.500 stranih multinacionalnih kompanija sa sjedištem u Irskoj, koje zapošljavaju oko 400.000 ljudi”, kažu iz irskog Ministarstva finansija.

Napominju i kako će velika većina irskih kompanija biti van opsega nove regulative, jer će svi koji imaju globalne prihode ispod praga od 750 miliona eura plaćati porez na dobit po stopi od 12,5%, kao i do sada. Njih je u toj zemlji oko 160.000, a u njima je zaposleno oko 1,8 miliona ljudi.

Irska je, podsjetimo, već godinama velika poreska oaza u kojoj su svoje evropske podružnice otvorile korporacije poput Applea, Googlea ili Facebooka. Povlašćeni poreski tretman koji su ove multinacionalke imale u toj zemlji bio je predmet istraga, kazni i sudskih procesa. Tako je Apple bio kažnjen s 13 milijardi eura kazne i zaostalih poreza jer je godinama koristio povlastice i (prema EU pravilima) ilegalne dogovore s irskim vlastima. Slijedom toga plaćali su porez po stopi od samo 0,005% do 1% godišnje.

Nova pravila i fiksna poreska stopa za velike korporacije u Irskoj bi trebala biti implementirana od 2023. godine, nakon što zemlje OECD-a zadovolje sve tehničke preduslove.

Bug.hr/Investitor.me