euro, money, 100 eur

Hrvatska uvodi euro u nezgodnom momentu

Podijeli

Na planu uvođenja eura sve ide po planu, kazao je hrvatski ministar finansija Zdravko Marić, dodajući da kamatne stope i kurs nijesu upitni, ali je nova bojazan inflacija.

“Nama je inflacija prioritet zbog društva, privrede i građana, no treba je gledati i kroz Mastriht iako je Hrvatska na prosjeku EU. Po projekcijama i to bismo trebali da zadovoljimo. Realni datum ulaska u eurozonu je 2023 i ne vidim razloga da ne ispunimo kriterijume”, kazao je Marić na konferenciji Zagrebačke berze i penzionih fondova “Izazov promjene”.

Uvođenje eura moglo bi smanjiti premiju rizika za dva nivoa i time dijelom amortizovati mogući rast kamatnih stopa, što je aktuelna tema u posljednje vrijeme.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić očekuje brz oporavak “u obliku slova V”, u 2021. rast BDP-a od 8,5 odsto, potom 4,1 odsto. Za inflaciju kaže da je posljedica poremećaja u ponudi, pa je uobičajeni monetarni alati teško mogu adresirati.

“Dizanje referentnih kamatnih stopa u naredne dvije godine neće značajnije uticati na cijenu nafte i gasa koji čine polovinu inflacije”, rekao je Vujčić. Ocijenio je da su sadašnje brojke u istorijskim okvirima niske, no da su se naviknuli na dug period (pre)niske inflacije.

“Ove godine očekujemo stopu inflacije 2,3 odsto. To nije zabrinjavajuće, vrlo je blizu cilja monetarne politike. Iduće godine će se lagano smirivati”, kazao je on, prenose zagrebački mediji.