Džek Dorsi, Jack Dorsey, Twitter, direktor Twittera

Džek Dorsi ima kataklizmičnu prognozu za globalnu ekonomiju

Podijeli

Suosnivač Twittera i vlasnik Squarea Džek Dorsi izgovorio je rečenicu koja će smrznuti mnoge u kontekstu globalne ekonomije, piše Siniša Malus iz Tportala.

Milijarder kojeg mnogi smatraju ekscentričnim najavio je, naime, hiperinflaciju, kako u SAD-u, tako i u cijelom svijetu.

“Hiperinflacija će promijeniti sve. Ona se već događa”, tvitnuo je Dorsi.

Odgovarajući na komentare korisnika, Dorsi je dodao kako vidi kako problem inflacije eskalira širom svijeta.

“To će se uskoro dogoditi u SAD-u, a tako i u svijetu”, napisao je.

Dorsey je trenutno i izvršni direktor Twittera i Squarea.

O višim stopama inflacije govori se već neko vrijeme, ali ovo je prvi put da je neko iz poslovnog vrha spomenuo izraz hiperinflacija, stanje brzog rasta cijena koje može uništiti valute i srušiti cijele ekonomije.

Tvit dolazi u trenutku kad je inflacija potrošačkih cijena skočila blizu 30-godišnjeg maksimuma u SAD-u. Sve je više zabrinutosti da bi problem mogao biti gori od onoga što su kreatori politike očekivali.

U petak je predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel priznao da će inflatorni pritisci “vjerovatno trajati duže nego što se očekivalo”, napominjući da bi mogli potrajati “do kraja sljedeće godine”. Čelnik američke centralne banke dodao je kako očekuje da će Fed uskoro početi povlačiti izvanredne mjere koje je preduzeo za pomoć ekonomiji za koje kritičari kažu da su podstakle rast inflacije.

Osim što nadgleda platformu društvenih medija koja ima 206 miliona aktivnih dnevnih korisnika, Dorsi je snažan zagovornik bitcoina. Nedavno je objavio da Square, platforma za obradu debitnih i kreditnih kartica čiji je Dorsi suosnivač, želi da uđe u rudarenje kriptovaluta.