turskih lira, turska lira, turski novac, money

Turska lira na rekordno niskom nivou

Podijeli

Turska lira oslabila je za 1,6 odsto i pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar u ranoj trgovini u ponedjeljak, nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao da je naredio protjerivanje ambasadora SAD i još devet zapadnih zemalja.

Turska valuta već je dosegla rekordno niske vrijednosti prošle nedjelje nakon što je tamošnja centralna banka (CBRT) smanjila svoju kamatnu stopu za 200 baznih poena uprkos rastućoj inflaciji, što su ekonomisti i opozicioni političari ismejali kao apsurd, prenosi AlJazeera.

Lira je u nedjelju poslijepodne dostigla najnižu vrijednost svih vremena, a bankari su taj događaj pripisali Erdoganovoj izjavi, koju je dao dan ranije.

Lira je ove godine oslabila za oko 24 odsto, što je najgori rezultat na tržištima u razvoju. Analitičari ocjenjuju da CBRT neće smjeti da poveća kamatne stope, nego vjeruju da će jedina njihova odbrana od inflacije biti trošenje deviznih rezervi.

Erdogan je u subotu rekao da je svom Ministarstvu spoljnih poslova rekao da protjera ambasadore koji su tražili oslobađanje biznismena i filantropa Osmana Kavale, koji je u zatvoru četiri godine bez osude. Do nedjelje poslijepodne nije bilo nagovještaja da je Ministarstvo izvršilo predsjednikovu zapovijest.

Eventualno protjerivanje američkog i ostalih ambasadora stvorilo bi najdublji razdor u Erdoganovim odnosima sa Zapadom za 19 godina koliko se on nalazi na vlasti.

Kriza se zaoštrila 18. oktobra kada su ambasade Njemačke, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Norveške, Švedske, SAD, Kanade i Novog Zelanda izdale zajedničko saopštenje u kome su pozvale na puštanje Kavale na slobodu. On se od 2017. godine nalazi u zatvoru zbog navodne umiješanosti u neuspjeli puč u Turskoj 2016. godine, prenosi CGTN.