bank, banka, neboder, avion, airplane, aircraft

Turci optužuju: JP Morgan namjerno rušio liru

Podijeli

Regulatori finansijskog tržišta u Turskoj najavili su istragu protiv globalne konzultantske kuće JP Morgan zbog sumnji na izazivanje pada nacionalne valute lire od četiri posto krajem prošle sedmice plasiranjem neutemeljenih informacija.

“Pokrenuli smo istragu zbog obmanjujućeg sadržaja izvještaja koje je JP Morgan Chase & Co. objavio 23. marta 2019.., a na osnovu prigovora dostavljenih našoj instituciji i na Istanbulsku berzu”, navodi se u izjavi Odbora tržišta kapitala Turske (SPK).

Komentarišući izjavu SPK-a, agencija Reuters procjenjuje da turski regulatori spornim nalaze dio iz spomenutoga izvještaja JP Morgana u kojem se investitorima u Turskoj preporučuje kupovina dolara na dugi rok jer bi lira, navodi se u izvještaju, mogla oslabjeti nakon lokalnih izbora u toj zemlji zakazanih za 31. mart ove godine, prenosi Jutarnji list.

Prema navodima Reutersa, u drugom regulatornom turskom tijelu koje je otvorilo istragu protiv JP Morgana, u Bankarskoj nadzornoj i revizorskoj agenciji (BDDK), optužuju neimenovane banke da su natjerale svoje klijente na prodaju lire na temelju neprovjerenih informacija.

“Nakon sprovedene istrage uslijediće neophodne administrativne i sudske mjere”, najavila je BDDK.

U prilog panici koja je u monetarnom i finansijskom sektoru Turske zavladala nakon devalvacije lire prošlog petka, svjetski mediji navode odluku turske centralne banke istog dana o iznenadnoj obustavi sedmičnih repo aukcija, što se smatra doprinosom stabilizaciji nacionalne valute. Uz to, glavni indeks istanbulske berze pao je prošlog petka 3,45 posto, a rejting turskih banaka potonuo je istoga dana 6,64 posto.

Turska lira tokom prošle godine izgubila je zbog političke nestabilnosti u zemlji i njenom okruženju, 40 posto vrijednosti.

Inflacija u 2018. je s projektovanih pet posto, skočila na deset, u pojedinim razdobljima i na 15 posto. Problemi se očito nastavljaju i u ovoj godini.

Reuters ocjenjuje da povjerenje investitora u Tursku pada kako se ta država politički udaljava od SAD-a. Istovremeno se politika predsjednika Tayipa Erdogana približila ruskoj, što se u dijelu američkog političkog establišmenta smatra neoprostivim grijehom.

Amerikanci su Ankari početkom prošle godine zaveli i sankcije, koje su povučene nakon oslobađanja američkog pastora Andrewa Bransona iz istražnog zatvora.