Apple detronizovan: Microsoft je najvrednija svjetska kompanija

Podijeli

Microsoft je danas pretekao Apple po tržišnoj kapitalizaciji i postao najvrednija svjetska kompanija čijim se akcijama trguje na berzi, pošto je izvještaj o poslovanju američkog proizvođača iPhone-a iznevjerio očekivanja.

Na trgovanju na Volstritu do 10:30 časova po istočnoameričkom vremenu, Microsoft je imao tržišnu kapitalizaciju u iznosu od 2,45 biliona dolara, dok je Apple-ova iznosila oko 2,41 biliona dolara, javlja CNBC, prenosi Tanjug.

Apple je u četvrtak uveče objavio da je periodu jul-septembar, što je četvrti kvartal u kompanijskoj fiskalnoj godini, ostvario prihode u iznosu od 83,4 milijarde dolara zbog problema u lancu snabdijevanja. Na Volstritu se predviđalo da će iznositi 84,3 milijarde.

Glavni izvršni direktor Apppe-a, Tim Kuk, rekao je da je manjak prihoda procjenjen na šest milijardi dolara, i da očekuje da će se problemi u lancu snabdijevanja pogoršati u tromjesečju oktobar-decembar.

Mada je Apple-ova prodaja iPhone-a porasla za 47 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i ona je podbacila u odnosu na očekivanja analitičara.

S druge strane, Microsoft je ovih dana objavio da je ostvario za 22 odsto veće prihode tokom svog prvog fiskalnog kvartala u odnosu na isti period prošle godine, što je bio najbrži rast od 2018. godine.

Microsoftove akcije su na prijepodnevnom trgovanju skočile za skoro 47 odsto, dok su Apple-ove porasle za oko 11 procenata.

Apple je prva kompanija na svijetu koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od 1,0 bilion dolara 2018. godine, i prva koja je probila nivo od 2,0 biliona dolara lani.

Microsoft je prošle godine uspio na kratko da nadmaši Apple po tržišnoj kapitalizaciji, pošto je pandemija izazvala haos u lancima snabdijevanja, a u junu ove godine je dostigao tržišnu vrijednost od 2.000 milijardi dolara nakon što je prvi put u pet godina objavio prvo veliko ažuriranje svog Windows operativnog sistema.