Apple Store

Apple je prva kompanija vrijedna 3 biliona dolara

Podijeli

Američka kompanija Apple u ponedjeljak je postala prva firma koja je dosegla vrijednost na berzi od 3 biliona dolara, prije nego što je dan završio nadomak te prekretnice.

Kako javlja Reuters, vrijednost je rasla jer se ulagači klade da će proizvođač iPhonea nastaviti s lansiranjem najprodavanijih proizvode dok istražuje nova tržišta kao što su automatizovani automobili i virtualna stvarnost.

Prvog dana trgovanja 2022. godine, dionice kompanije iz Silikonske doline dosegnule su dnevni rekord od 182,88 dolara, čime je Appleova tržišna vrijednost bila nešto iznad 3 biliona dolara. Dionice su završile s rastom od 2,5% na 182,01 dolara, s ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 2,99 biliona dolara.

“To je fantastično postignuće i svakako ga vrijedi proslaviti”, rekao je Jake Dollarhide, glavni izvršni direktor Longbow Asset Managementa. “To vam samo pokazuje dokle je Apple stigao i koliko je dominantan u očima većine investitora.”

Apple dijeli članstvo u klubu tržišne vrijednosti od 2 biliona dolara s Microsoftom, koji sada vrijedi oko 2,5 biliona dolara. Alphabet (krovna kompanija Google-a), Amazon i Tesla imaju tržišne vrijednosti iznad 1 bilion dolara. Saudi Arabian Oil Co procjenjuje se na oko 1,9 biliona dolara, prema Refinitivu.

“Tržište nagrađuje kompanije koje imaju jake osnove i bilanse, a one koje postižu takve velike tržišne kapitalizacije dokazale su da su jake kompanije, a ne špekulacije”, rekao je Scott Wren, viši globalni tržišni strateg na Wells Fargo Investment Institute-u.

Appleove dionice porasle su vrtoglavih 5800% otkako je suosnivač i bivši izvršni direktor Stiv Džobs predstavio prvi iPhone u januaru 2007. godine, daleko nadmašivši rast indexa S&P 500 od oko 230% tijekom istog perioda.

Pod Timom Cookom, koji je 2011. postao izvršni direktor nakon Džobsove smrti, Apple je naglo povećao prihod od usluga kao što su video streaming i muzika. To je pomoglo Appleu da smanji svoje oslanjanje na iPhone na oko 52% ukupnog prihoda u fiskalnoj 2021. s više od 60% u 2018, što je zadovoljilo ulagače koji su bili zabrinuti da se kompanija previše oslanjala na svoj najprodavaniji proizvod.

Ipak, neki ulagači se brinu da je Apple dosegao granice koliko može proširiti svoju korisničku bazu i koliko novca može izvući od svakog korisnika, bez garancija da će se buduće kategorije proizvoda pokazati unosnima kao iPhone.

Brzo prihvatanje tehnologija kao što su 5G, virtualna stvarnost i vještačka inteligencija takođe je povećalo privlačnost Applea i drugih big-tech kompanija.

U Kini, najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona, Apple je produžio lidersku poziciju na drugi mjesec zaredom, pobijedivši rivale kao što su Vivo i Xiaomi, pokazali su nedavni podaci istraživanja CounterPoint Research.

Budući da je Tesla sada najvrjedniji svjetski proizvođač automobila, dok se Wall Street uveliko kladi na električne automobile, mnogi ulagači očekuju da će Apple lansirati vlastito vozilo u sljedećih nekoliko godina.

“Šlag na torti, koji bi se mogao pokazati kao kolač, je potencijal za EV automobil”, rekao je Rhys Williams, glavni strateg u Spouting Rock Asset Management.

Baš kao što Appleova tržišna kapitalizacija dostiže prekretnicu od 3 biliona dolara, cijena njegove dionice kao postotak vrijednosti Nasdaq 100 indeksa nailazi na ključni tehnički nivo. Reuters piše da je u novije vrijeme cijena dionica porasla iznad tog niova, a zatim pala.