Oktobar je bio mjesec kriptovaluta

Podijeli

Kriptovalute su obilježile oktobar, a bitcoin je dotakao nove rekordne nivoe. Najpopularnija kriptovaluta ušla je u oktobar na nivoima ispod 44 hiljade dolara, a sada vrijedi 61 hiljadu. Riječ je o rastu od gotovo 40 odsto, koji bi bio i veći da rekord nije pratila korekcija naniže, prenosi SEEbiz.

Kriptotržište raduje se novim rekordima, najviše zbog početka kotacije ETF fonda ProShares Bitcoin Strategy, koji trguje terminskim ugovorima na bitcoin, na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku (NYSE). ETF nudi ulagačima koji ne žele otvoriti svoje račune u kriptovalutama izloženost bitcoinima ili terminima kojima se trguje na čikaškoj merkantilnoj berzi CME.

Druga najveća kriptovaluta, ether, takođe je doživjela visok rast u oktobru, dostigavši rekordnih 4,46 hiljada USD u petak. U srijedu je ethereum mreža dobila nadogradnju pod nazivom Altair, što je još jedan važan korak za konačno pokretanje ethereum 2.0 mreže, koja će se temeljiti na Pow mehanizumu (Proof-of-Work) umjesto na PoW mehanizmu (Pr), što znači da će korisnici potvrditi transakcije prema broju kovanica koje posjeduju.

Trenutno transakcije potvrđuju rudari koji se takmiče ko će prvi riješiti složene matematičke kriptografske jednačine, što, međutim, izaziva poprilične kritike zbog velike potrošnje energije. Prelazak s PoW modela na PoS smanjio bi pritisak na okolinu čak 99 odsto.