smart phone, online shopping

Globalni pad isporuka pametnih telefona

Podijeli

Globalni nedostatak poluvodiča uzrokovao je pad isporuke pametnih telefona za 6% u trećem kvartalu 2021. godine, pokazuju najnovija istraživanja Strategy Analytics-a.

Prema tim podacima, Samsung je i dalje vodeći globalni dobavljač, s isporukom 69,4 miliona pametnih telefona i sa 21% globalnog tržišnog udjela. Samsung je istovremeno postao i lider na tržištu pamnih telefona u Sjevernoj Americi.

Apple je zadržao drugo mjesto, isporučivši tržištu 49,2 miliona svog novog iPhonea 13 modela, čime je ostvario rast od 14% odsto.

Kineski Xiaomi je na trećem mjestu, s 44 miliona isporučenih pametnih telefona i 14% udjela, dok su OPPO i vivo četvrti i peti globalni dobavljači, s isporukama 36,7 miliona odnosno 34,2 miliona pametnih telefona.

Ukupne isporuke pametnih telefona pale su 5% na godišnjem nivou i u Kini, sa 78,8 miliona isporučenih uređaja. Lider na kineskom tržištu vivo je učvrstio svoju poziciju, isporučivši 18,3 miliona pametnih telefona za 23% tržišnog udjela.

OPPO, koji se spojio s OnePlusom, ostao je na drugom mjestu sa 16,5 miliona isporuka. HONOR je prvi put ušao u top tri, s tržišnim udjelom koji je porastao s 9% u drugom tromjesečju na 18% u trećem tromjesečju.

Oštar pad Huawei-ja

Huawei je doživio ogroman pad s neprikosnovenog lidera na tržištu tako da sada nije ni u pet največih dobavljača pametnih telefona, čak i u Kini.

Xiaomi je zauzeo četvrto mjesto s 10,9 miliona isporučenih pametnih telefona zbog ograničenja u snabdijevanju, dok je Apple na petom mjestu s isporučenih 8,3 miliona iPhonea.