Apple gasi iTunes

Podijeli

U ponedjeljak se u kalifornijskom San Hozeu otvara ovogodišnje izdanje Appleove diveloperske konferencije WWDC.

Na samom početku očekuje se predstavljanje novih softverskih proizvoda ove kompanije, prvenstveno nadogradnje iOS-a i macOS-a, no u medijima su se sada pojavile i špekulacije o vjerojatnom gašenju usluge i aplikacije iTunes, prenosi Bug.hr.

iTunes je lansiran početkom 2001. godine kao platforma za prodaju muzike na tada revolucionaran način – digitalno, pjesmu po pjesmu.

Pod istim imenom danas funkcioniše kako usluga prodaje i slušanja muzike (ali i podcasta, knjiga i video sadržaja), tako i desktop aplikacija na macOS-u i Windowsima koja je nužna za povezivanje iPoda, iPhonea i iPada s računarom kako bi se na njih prebacili multimedijalni zapisi svih vrsta.

Apple je sada, kako pišu neki američki mediji, odlučio da će iTunes uskoro ugasiti. Trebalo bi se to dogoditi nedugo nakon WWDC-a.

Umjesto iTunes aplikacije i principa “sve na jednom mjestu”, na novom macOS-u bi trebalo da se pojave tri nove aplikacije – Music, TV i Podcasts. Svaka od njih biće posvećena samo jednoj vrsti sadržaja i s njime povezanih usluga.