Hrvatski Infobip kupio američku kompaniju

Podijeli

Hrvatska kompanija Infobip, globalna cloud komunikacijska platforma i jedna od vodećih IT kompanija u regionu, sklopila je kupoprodajni ugovor o preuzimanju američke kompanije Peerless Network, globalnog pružaoca VoIP (Voice over IP) usluga sa sjedištem u Čikagu.

“Zaključenje transakcije očekuje se sljedeće godine nakon primanja uobičajenih regulatornih odobrenja. Vrijednost akvizicije povjerljiva je informacija, a plaćanje je izvršeno kombinacijom novca i dionica Infobipa. Uprava Peerless Networka ujedno će uložiti djelove svojih vlasničkih udjela u Peerless Networku u Infobip’, navodi se u saopštenju iz Infobipa, preniosi Bonitet.

Novo Infobip-ovo preuzimanje nastavlja se na trenutne investicije i raniju akviziciju američke firme OpenMarket s kraja prošle godine u iznosu od približno 300 miliona američkih dolara. Infobip je u prvom kvartalu ove godine zabilježio rast prihoda od 55 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je posljedica kontinuiranog organskog rasta i kontribucije preuzimanja OpenMarketa. Ova IT kompanija preuzela je ove godine još i hrvatsku Shift franšizu, kao i vodećeg svjetskog pružaoca SMS firewall usluge, irski Anam Technologies.

Infobip je prošlog mjeseca osigurao kreditno finansiranje u iznosu od 500 miliona američkih dolara, a finansijski savjetnik u transakciji bio je Morgan Stanley, a glavni investitori su, između ostalih, kreditni fondovi pod upravljanjem Ares Management Corporationa i fondovi pod upravljanjem BlackRocka. Novo finansiranje svrstava Infobip u ekskluzivnu grupu renomiranih tehnoloških kompanija visokog rasta i velike vrijednosti, a koje su koristile sličan oblik finansiranja.