UniCredit se u potpunosti povlači iz vlasništva turske banke

Podijeli

Italijanska bankarska grupacija UniCredit objavila je da će prodati preostalih 20 odsto udjela u turskoj banci Yapi Kredi do kraja marta 2022. godine i time se u potpunosti povući iz trećeg najvećeg turskog zajmodavca.

Prema uslovima dogovorenog sporazuma, turski Koc Holding kupiće 18 odsto UniCreditovih dionica Yapija Kredija za 300 miliona eura, navodi se u saopštenju italijanske banke, prenose agencije.

Prodaja dionica predviđena je za prvi kvartal 2022. godine, a preostalih dva odsto biće prodato na tržištu, dodaje se.

Transakcija će, kako se navodi u saopštenju, imati skromni, jednocifreni pozitivan uticaj na UniCreditovu stopu adekvatnosti kapitala (CET1 ratio), prema kapitalnoj poziciji u trećem kvartalu.

U finansijskoj godini 2021, kada se uzmu u obzir i “drugi uslovi”, UniCredit očekuje negativan konsolidovani uticaj na prihode i troškove od približno 1,6 milijardi eura, najvećim dijelom zbog izmjene vrijednosti rezervi vezanih za udio u Yapiju.

Postupak izlaska UniCredita iz vlasništva u Yapi Krediju započeo je prije približno dvije godine, podsjeća Reuters.

Koc Holding i UniCredit dogovorili su se 2019. godine da će okončati zajednički poduhvat putem kojeg su kontrolirali Yapi Kredi s gotovo 82-postotnim ukupnim udjelom. UniCredit je imao direktni vlasnički udio od 31,9 odsto, a 12 odsto prodao je u februaru prošle godine.