Telenor

Telenor i Google Cloud partneri u digitalizaciji telekomunikacionih operacija

Podijeli

Telenor i Google Cloud osnovali su partnerstvo za digitalizaciju globalnog poslovanja norveške telekomunikacione kompanije i istražuju načine za zajedničku ponudu usluga korisnicima, saopštile su dvije firme u ponedjeljak.

Kompanije ne samo da će koristiti usluge Google Clouda za jačanje Telenorove IT i telekom mreže, već će i sarađivati ​​kako bi Telenorovim korisnicima pružile digitalne alate, rekli su za Reuters njihovi izvršni direktori.

Telenor, sa sjedištem u Oslu, opslužuje 172 miliona korisnika a otprilike polovinu svojih prihoda ostvaruje u Aziji, a polovinu u Nordijskim zemljama.

Projekat digitalizacije značiće veliku transformaciju za Telenor, ali je i dio njegove ambicije da pronađe nove tokove prihoda, rekao je izvršni direktor Telenora Sigve Brekke.

“Mislim da je budućnost telekomunikacionih kompanija u tome da se odmakne od povezivosti i da stvori vrijednost izvan povezivanja korisnika”, rekao je.

S obzirom da se mreže sve više oslanjaju na softver, Telenor želi da izgradi poslovanje osnovane na oblaku (cloud), a Googleove sposobnosti u pružanju znanja o upravljanju podacima, mašinskom učenju i vještačkoj inteligenciji čine ga preporučljivim, dodao je Brekke.

“Digitalizovati naše poslovanje znači učiniti ga lakšim”, rekao je Brekke. “Možete da predvidite prekide u servisima prije nego što se dogode… kada premještate neke od svojih pozadinskih procesa, možete unaprijediti korisnička iskustva i poboljšati ih.”

“Digitalizacija osnovnog poslovanja jedne velike telekomunikacione kompanije kao što je Telenor novo je iskustvo za Google Cloud, a predstavlja i zajedničku ponudu za korisnike”, rekao je Thomas Kurian, izvršni direktor Google Clouda.

Među prvim zajedničkim uslugama biće platforma za pomoć malim i srednjim preduzećima (MSP) da se prebace na digitalno poslovanje.

“Ne radi se samo o optimizaciji data centara i njihovo premještanje u oblak. Posao koji radimo s malim i srednjim preduzećima… ne nudimo samo kao dobavljač tehnologije, već gradimo zajedničku ponudu segmentu kupaca”, je Kurian.