Snažan oporavak poslovanja Hellenic Petroleuma, EBITDA skočila 90%

Podijeli

Grčka naftna kompanija Hellenic Petroleum objavio je svoje konsolidovane finansijske rezultate za treći kvartal 2021. godine, sa prilagođenom EBITDA-om od 125 miliona eura, što je povećanje od 90% u odnosu na treći kvartal 2020. godine i 58% u poređenju sa drugim kvartalom 2021. godine, uz odgovarajući neto prihod od 39 miliona eura.

Isto tako, neto prihod za prvih devet mjeseci u 2021. iznosio je 258 miliona evra, što je više od 600 miliona evra u poređenju sa prošlom godinom, saopšteno je iz kompanije.

U okviru grupe posluje i crnogorski Jugopetrol.

“Rezultati su uglavnom vođeni povratkom potražnje za naftom na svim ključnim tržištima, kao i poboljšanim referentnim maržama prerade, nakon nekoliko kvartala na istorijskim najnižim nivoima. Izuzetan operativni rezultat u preradi i marketingu, kako u Grčkoj tako i na međunarodnom nivou, kao i prvi rezultati iz programa strateške transformacije, takođe su imali pozitivan uticaj. Značajan dio operativnog poboljšanja nadoknađen je porastom troškova energije i cijenama za emisiju CO2, što je postalo jedan od najvažnijih izazova za industriju u Grčkoj kao i na međunarodnom nivou”, navodi se u saopštenju dostavljenom portalu Investitor.

Rezultati Petrohemije su, kako se dodaje, nastavili da se poboljšavaju, jer potražnja za proizvodima premašuje trenutnu ponudu. U domaćem i međunarodnom marketingu, gdje se već dvije godine sprovodi plan proširenja i nadogradnje maloprodajne mreže, prodaja i profitabilnost su bili veći. Istovremeno su povezane kompanije u sektoru energetike i gasa prijavile još jednu četvrtinu poboljšanja učinka, uglavnom zbog veće potražnje za električnom energijom.

“Finansijski rezultati prijavljeni u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja (MSFI) su dodatno poboljšani, usljed kontinuiranog povećanja cijena sirove nafte i proizvoda, sa prijavljenom EBITDA za prvih devet mjeseci u 2021. od 531 miliona eura i neto dobiti od 258 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Do 2030. Grupa će težiti da smanji emisiju ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku i ovaj cilj nastavlja da bude jedan od najvažnijih kriterijuma za sve naše poslovne odluke. Fotonaponski park snage 206 megavata u Kožanima na kome radi naš inžinjering, jedan od najvećih svoje vrste, je u zavšrnoj fazi i zajedno sa 14 od 18 parkova (koji su ekvivalentni snazi od 166 megavata) su već završeni, dok se povezivanje sa mrežom visokog napona u komercijalna upotreba očekuje u drugom kvartalu 2022. godine.

Potražnja na tržištu goriva kontinuirano raste

Domaće tržište: Ukidanje ograničenja kretanja i putovanja, kao i ponovno pokretanje privrede i turizma tokom kvartala, doveli su do povećanja potražnje za lokalnim gorivom za 8% u odnosu na prošlu godinu, dostižući nivoe iz 2019. godine. Ukupna potražnja goriva na domaćem tržištu iznosila je 1,6 miliona megatona, -1% u poređenju sa trećim kvartalom 2019. godine.

U međunarodnom marketingu, povećanje prodaje u maloprodajnim mrežama i dobre operativne performanse doveli su do dostignutog EBITDA u iznosu od 20 miliona evra (+15%) tokom trećeg kvartala 2021. godine.

Andreas Shiamishis, generalni direktor Grupe, prokomentarisao je rezultate: „Ekonomski oporavak se ubrzao tokom trećeg kvartala 2021. godine, uglavnom zbog turizma koji je oživjeo i povećane ekonomske aktivnosti, što je direktno uticalo na naš sektor. Rezultati Grupe su poboljšani u skoro svim aspektima u odnosu na prošlu godinu kao rezultat boljeg okruženja i što je još važnije, kontinuiranih i stalnih poboljšanja u kontrolisanim oblastima, kao što su dostupnost prerade, komercijalni učinak u Grčkoj i našim međunarodnim predstavništivima kao i troškovi kontrole. Međutim, osim tih pozitivnih pomaka, tekuća globalna energetska kriza, sa naglim povećanjem međunarodnih cijena prirodnog gasa i odgovarajućim porastom cijena električne energije i CO2 vezanih za prirodni gas, utiče na industriju i proces energetske tranzicije.

Sve navedeno dodatno naglašava važnost i neophodnost procesa strateške transformacije Grupe i implementacije strategije „VISION 2025“. Nova korporativna struktura, nadogradnja korporativnog upravljanja, kao i značajni resursi i preraspodjela kapitala, pomoći će nam da rastemo na novom energetskom tržištu i nastavimo sa jednako važnom dekarbonizacijom naših osnovnih aktivnosti”.