Berlin, roofs, krovovi, Germany, Njemačka, tower, toranj

Njemačka centralna banka zabrinuta zbog naglog rasta cijena nekretnina

Podijeli

Njemačka centralna banka Bundesbank izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog naglog rasta cijena nekretnina, kako u vodećim urbanim središtima tako i izvan njih.

“Prema našim proračunima, cijene stambenih nekretnina više su 10 do 30 odsto od vrijednosti koju bi opravdali temeljni podaci”, izjavila je u izvještaju Bundesbanke o finansijskoj stabilnosti viceguvernerka Claudia Buch, prenose agencije.

Trend se, prema podacima Bundestaga, širi i izvan velikih centara.

Buch smatra da bi dalji rast cijena nekretnina mogao biti ključan rizik za finansijsku stabilnost budu li se krediti sve više odobravali na osnovu nižih standarda, uz očekivanje daljnjeg rasta cijena.

Istakla je i da oko polovina bankovnih kredita ima fiksne kamatne stope na period duži od 10 godina.

“Zbog visokog udjela dugoročnih kredita i kapitalnih ulaganja njemački finansijski sistem osjetljiv je na promjene kamatnih stopa”, upozorila je Buch.

Finansijski sistem dobro je funkcionisao u pandemiji i država ga je opsežnim mjerama zaštitila od gubitaka, konstatuju u Bundesbanku, ali upozoravaju da je u posljednje vrijeme pojačano ranjiv na negativne makroekonomske trendove, uključujući jačanje inflacije.

“Rizik ubrzavanja inflacije na srednji rok pojačan je”, ističe Buch, upozorivši da će kamatne stope “osjetno porasti” ako takva situacija potraje.

“To bi rezultiralo korekcijama na tržištu i padom cijena, koji bi direktno pogodili banke” budući da bi morale da plaćaju više kamate ako bi im ustrebalo više novca. Sada je pravi trenutak za prevenciju budućih rizika”, navela je Buch.

Zvaničnik Bundesbanke zadužen za nadzor banaka Joachim Wuermeling naglasio je pak da je njemački finansijski sustav dovoljno robustan da izdrži slabiji ekonomski rast.

Banke koriste zaštitne slojeve kapitala kako bi spriječile moguće ograničenje u dodjeli kredita, podsjetio je, upozorivši ipak da se sektor mora pripremiti za promjene u okruženju kamatnih stopa, prenosi Hina.