Hystead prodao Delta City u Beogradu, na redu Podgorica?

Podijeli

Hystead Limited sa sjedištem u Velikoj Britaniji, u većinskom vlasništvu južnoafričkog fonda za ulaganja u nekretnine (REIT) Hyprop Investments, završio je prodaju Delta City Mall-a u glavnom gradu Srbije Beogradu, saopštio je danas Hyprop.

“Prodaja je sada završena, a novčani prihodi od prodaje su primljeni. Neto prihod od prodaje koristit će se za smanjenje duga”, navodi Hyprop u saopštenju.

Hyprop je u septembru naveo da je Hystead zaključio ugovor o prodaji svog indirektnog udjela u srpskoj kompaniji Delta City 67, koja je vlasnik Delta City Mall-a, podružnici u stopostotnom vlasništvu holandskog Centurion Venture Capitala Balkans Real Estate BV za 115 miliona eura. Kupoprodajna cijena uključuje glavni bankovni dug od 71 milion eura koji je osiguran imovinom i vlasnički dug od 44 miliona eura.

Hystead je kupio Delta City Mall od srpskog Delta Holdinga za 127,8 miliona eura u februaru 2016.

Na dan 30. juna prosječna ponderirana mjesečna najamnina po kvadratnom metru nekretnine iznosila je 29 eura, a bruto površina za iznajmljivanje iznosila je 29.767 kvadratnih metara. Neto poslovni prihod Delta City 67 za godinu koja je završila 31. decembra 2020. iznosi 8 miliona eura.

Izraelski BIG kupuje podgoričku Deltu

Mediji su ranije javili da je Hystead za podgorički Delta City u pregovorima sa BIG Shopping Centers-om, jednom od vodećih izraelskih kompanija.

Hystead Limited, u kojem Hyprop ima 60% udjela, dobio je u septembru neobvezujuću ponudu CEE BIG BV, čiji je BIG vlasnik 95%, za kupivinu cijelog Hystead-ovog vlasništva u Delta City Mall u Podgorici, na osnovu bruto vrijednosti imovine od 95 miliona eura, saopstio je Hystead putem izraelske berze.

Naveli su i da cijena podliježe uobičajenim korekcijama neto vrijednosti imovine te da je kupac završio svoju dubinsku istragu.