Naftna platforma, oil platform, nafta, petrol

Cijene nafte pale šestu sedmicu zaredom

Podijeli

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, šeste zaredom, jer se trgovci plaše da bi omikron varijanta koronavirusa mogla izazvati ponovno zatvaranje ekonomije, a time i pad potražnje za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je tokom sedmice skoro 4 odsto, na 69,88 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,8 odsto, na 66,26 dolara.

Ovoliki red sedmica pada nije zabilježen još od novembra 2018. godine, javlja Hina i dodaje da, nakon što su krajem oktobra dosegnule najviše nivoe u tri godine, cijene nafte skliznule su oko 18 odsto.

Pad cijena prošle sedmice posljedica je širenja omikron varijante koronavirusa u svijetu, koja bi mogla biti zaraznija od prethodnih i otporna na postojeće vakcine.

Premda ljekarki iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole. Stoga se ulagači plaše ponovnog zatvaranja ekonomija, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

OPEC povećava proizvodnju

Cijene nafte su pod pritiskom i zbog odluke Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika na čelu s Rusijom da će, uprkos pojavi nove varijante koronavirusa, nastaviti sa povećavanjem proizvodnje u januaru kao što su i planirali, za 400.000 barela dnevno.

Ipak, vodeći svjetski proizvođači nafte zadržali su mogućnost promjene politike u kratkom roku, ako mjere kojima vlade pokušavaju da spriječe širenje omikrona naštete potražnji, pa su poručili da bi se mogli ponovno sastati i prije početka iduće godine.

„Puno je razloga pada cijena nafte, između ostalog, rast broja zaraženih koronavirusom, OPEC-ova odluka da ostane pri planu o povećanju proizvodnje u januaru i razočaravajući izvještaj o zapošljavanju u SAD-u”, kaže Bob Joger, direktor za tržište energije u kompaniji Mizuho.