oil, nafta, petrol, platform, worker

Cijene nafte stabilne, očekuju se ekonomski podaci iz SAD-a

Podijeli

Cijene nafte su u petak stabilne uoči ključnih američkih ekonomskih podataka.

Nafta je prethodno poskupjela više od 1%, nakon što je grupa zemalja proizvođača i izvoznica ovog energenta OPEC+ na posljednjoj sjednici smanjila ciljeve proizvodnje.

Fjučersi na naftu Brent u petak ujutro oslabili su 11 centi na 94,31 dolara po barelu. Fjučersi na naftu WTI oslabili su 5 centi na 88,40 dolara po barelu, nakon što su ranije dostigli 89,37 dolara po barelu, najviše od 14. septembra.

Reuters ocjenjuje da je jači dolar dodao pritisak na cijene nafte, usred “hora jastrebovih govornika Federalnih rezervi koji su signalizirali dalje agresivno pooštravanje politike centralne banke”.

Zvaničnici Fed-a nijesu pokazali namjeru da odustanu od najagresivnije kampanje povećanja kamatnih stopa u posljednjih nekoliko decenija, a guvernerka Fed-a Liza Kuk, predsjednik Fed-a Čikaga Čarls Ivens i predsjednik Fed-a Mineapolisa Nil Kaškari su naglasili da je borba protiv inflacije u toku i da nijesu spremni za promjenu kursa.

Tržišta s pažnjom prate američki izvještaj o platnim spiskovima koji se ne odnose na poljoprivredu koji će se pojaviti kasnije u petak, a ekonomisti predviđaju da je prošlog mjeseca otvoreno 250.000 radnih mjesta, u poređenju sa 315.000 u avgustu.