Veselin Pejović, Uniprom, KAP

Pejović poslao ponudu Đukanoviću: EPCG da preuzme KAP i cijeli profit do kraja 2022.

Podijeli

Direktor i vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, poslao je jutros Elektroprivredi Crne Gore ponudu da ta državna kompanija bez naknade preuzme Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) do kraja naredne godine.

“Uniprom doo Nikšić, vlasnik postrojenja za proizvodnju primarnog aluminijuma u KAP-u, koja se odvija u tri fabrike: Elektrolize, Livnice i fabrike Anoda, sa pripadajucim radionicama, vam nudi da preuzmete proizvodnju primarnog aluminijuma bez nadoknade na rok od jedne godine koji počinje 01.01.2022 godine i traje do 31.12. iste godine”, navodi se u dopisu Pejovića upućenom predsjedniku Odbora direktora EPCG Milutinu Đukanoviću.

Pejović u dopisu dostavljenom portalu Investitor navodi da je “dobro poznat stav Uniproma da po ponudenoj cijeni električne energije ne moze nastaviti sa radom na proizvodnji primamog aluminijuma”.

“Sve naše stručne analize i procjene cijene koštanja proizvodnje jedne tone, pored inputa struje, i cijena drugih inputa: glinice, koksa, smole, aluminijum hlorida i radne snage, ukazuju da bi to bila nerentabilna proizvodnja, generisala gubitak u poslovanju, a samim tim dovela u pitanje mogućnost isplate zarada zaposlenim radnicima”, dodaje Pejović.

On smatra da upravi EPCG neće trebati puno vremena da se “stručnim obilaskom” uvjeri u stanje opreme, sredstava za rad, osposobljene i stručne radne snage, radi donošenja konačne odluke.

“Ostala bi naša obaveza da vam pruzimo svu moguću pomoć od strane našeg menadžmenta, ukoliko bi za njom imali potrebu. Takode smo spremni da se obavežemo da Uniprom preuzme svu proizvedenu količinu aluminijuma po berzanskim-
tržišnim cijenama, zbog eventualnih teškoca koje biste imali u plasmanu”, poručio je Pejović.

On je naveo da će, ukoliko EPCG odbije ponudu, početi plansko gašenje postrojenja KAP-a 15. decembra ove godine.

“Dakle, da ponovimo, preuzmite proizvodnju primarog aluminijuma, imate sve tri fabrike sa pripadajućim radionicama, ispravne i u režimu rada, našu spremnost da vam pružimo svaku pomoć, i stručnu i organizacionu odmah po vašem pozivu, bez ikakve finansijske obaveze prema Unipromu i to na rok od godinu dana. Poslije isteka ovog roka imate jedinu obavezu da nam vratite postrojenja (tri fabrike) u stanju u kakvom ste ih i preuzeli. Očekujemo, s
obzirom da nemate finansijskih obaveza u ovom poslovnom odnosu prema Unipromu, da se izjasnite u što kraćem
roku, a najkasnije do 15. decembra ove godine, kada smo prinudeni da počnemo sa planskim gašenjem postrojenja.
Podrazumijeva se da bi cjelokupni ostvareni prihod pripadao vama koji je za očekivati. S obzirom da imate
obezbijeđen najbitniji input u proizvodnji, a to je električna energija”, navodi se u ponudi.