Spajić: Ne prijeti nam grčki scenario

Podijeli

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić poručio je da je Budžet za 2022. godinu potpuno održiv, da stoje iza njega i istakao da će i u narednoj godini voditi fiskalno odgovornu politiku.

“Ne bismo ga predavali u skupštinsku proceduru da nije tako, budžetski deficit će biti oko pet odsto, imaćemo neto razduženje sljedeće godine, smanjiće se dug i nominalno i po BDP-u”, kazao je Spajić u Dnevniku Televizije Crne Gore (TVCG).

Ministar je kazao da je vrlo teško strahovati od “grčkog scenarija” ukoliko se razdužujete.

“Razumijem strepnju građana, ali oni nijesu navikli za 30 godina da neko brine o njima i stvarno razmišlja o njihovim potrebama, i da neko ekonomski uspjeh, koji se nama dogodio ove godine, pretoči u realne stvari za građane. Benefite treba građani da osjete od rasta ekonomije”, rekao je on na TVCG.

Spajić je, na pitanje o izostanku podrške u Parlamentu za izmjene Zakona za ujednačavanje zarada u javnom sektoru, naveo da njegov resor i sindikati imaju identično mišljenje – da funkcioneri ne treba da imaju toliko povećanje plata.

“Skupština je izglasala kako je izglasala juče, vidjeli ste da su poslanici bili rijetko jedinstveni kao u toj odluci.”
Na pitanje da li je kod donošenja aktuelnih kovid mjera prevagnulo finansijsko opredjeljenje u odnosu na zdravlje, ministar je kazao:

“Mislim da smo našli pravu mjeru. Da maksimalno zaštitimo naš narod, a da u isto vrijeme ne ugušimo privredu…”

Dodao je da će i privreda i država primiti “udarac” na prihode zbog pandemije, a najviše, kako je kazao, zdravstveni radnici. Istakao je i da će povećanje njihovih zarada od nekih 40 odsto, u januaru, biti “jedan od malih načina” da im se ukaže da se cijeni ono što rade.

Spajić je podsjetio da je Budžet za 2021. prvi koji, od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore, nije doživio rebalans.

“Ispunili smo sve one stvari koje smo pričali da ćemo ispuniti, tako da vjerijem da će i ‘Evropa sad’ biti ispunjena u onoj mjeri u kojoj smo govorili, bez obzira na političke prilike”, zaključio je Spajić.