Berlin, Njemačka, Bundestag, balon

Njemci u prošloj godini nagomilali rekordno bogatstvo

Podijeli

Njemci su u prošloj godini dodatno povećali svoje ušteđevine, tako da je njihovo bogatstvo poraslo na rekordnih 7,7 biliona EUReurasaopštila je DZ banka.

“Glavni razlog povećanja novčanog imetka građana Njemačke je ponovno rekordna štednja”, rekao je ekonomista DZ banke Michhael Stappel, krovne banke svih Volks i Raiffeisen banaka u Njemačkoj.

On je naveo da je stopa štednje u prošloj godini, iako je pala u odnosu na 2020, iznosila i dalje visokih 15 odsto. To znači da su građani Njemačke na svakih sto eura koji su im stajali na raspolaganju, uštedjeli 15, prenosi SEEbiz.

U rekordnu sumu od 7,7 biliona eura se ubraja klasična novčana štednja, hartije od vrijednosti, te potraživanja od osiguranja.

Rekordni talas štednje počeo je 2020. godine s pojavom prvih naznaka pandemije. U 2020. stopa štednje je sa 16,1 odsto bila još viša.

Prošle godine trend štednje je popustio tokom ljetnih mjeseci, kada se činilo da je pandemija na zalasku.

“Potrošačko raspoloženje je međutim splasnulo na jesen s prvim naznakama novog pandemijskog talasa i mjera zatvaranja”, dodao je Stappel.

Porast novčanog imetka objašnjava se i većom spremnošću Njemca na ulaganje u hartije od vrijednosti.

“S obzirom na niske, pa čak i negativne kamate na ušteđevine, više građana se prošle godine odvažilo na ulaganje u dionice”, zaključio je Stappel.