Turska i Njemačka žele da ostvare trgovinsku razmjenu od 50 milijardi dolara

Podijeli

Zamjenica turskog ministra trgovine Gonca Batur rekla je u četvrtak da je Njemačka najvažniji trgovinski partner Turske u Evropi, dodajući kako dvije zemlje dugoročno žele postići obim trgovine od 50 milijardi dolara.

– Vjerujemo da će potencijal dvije zemlje uskoro neutralizirati negativne efekte epidemije COVID-19 i dovest ćemo obim trgovine na prethodni nivo. U početku želimo postići obim trgovine od 40 milijardi dolara, a zatim dugoročno 50 milijardi dolara – rekla je ona.

Batur se podsjetila da je bilateralna trgovina iznosila 35,9 milijardi dolara na kraju 2019. godine i davala je dobre signale u prva dva mjeseca 2020. godine, ali je opala u periodu januar-juli zbog epidemije, piše Biznis Info, pozivajući se na turski Daily Sabah.

Takođe je naglasila značaj ažuriranja carinske unije između Turske i EU, izrazivši očekivanja za podršku od strane Njemačke.

Naime, turski i evropski zvaničnici posljednjih nekoliko godina su vodili razgovore usmjerene na reviziju trenutne carinske unije dogovorene između dvije strane. Iako su pregovori bili u zastoju kao rezultat političkih tenzija u posljednje tri godine, poslovni krugovi i zvaničnici s obje strane nastojali su održati dijalog.

Inače, Njemačka je bila prvo tursko izvozno tržište u periodu januar-avgust ove godine, sa 9,76 milijardi dolara, pokazuju podaci turskog zavoda za statistiku (TurkStat).

Takođe, Njemačka je zauzela drugo mjesto nakon Kine među vodećim uvoznim tržištima Turske u navedenom razdoblju sa 12,64 milijarde dolara, pokazuju podaci.