Vektra Jakić

Za bolje gazdovanje šumskim bogatstvom: Dobijamo još jednu državnu firmu

Podijeli

Reorganizacijom načina gazdovanja šumama, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će formirati državno preduzeće za komercijalne poslove u šumarstvu i razviti mehanizme podrške finalizacije proizvodnje u drvnoj industriji, po modelu Hrvatske, gdje je drvna industrija na bazi tih mehanizama doživjela snažan privredni rast, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva.

Ovim pristupom, kako su pojasnili, privredni subjekti iz ove oblasti mogu konkurisati za potrebne količine drvne mase u kvalitetu koji im je potreban za dalju proizvodnju, a težnja ka razvoju kapaciteta za korišćenje šuma bi se prebacila na osavremenjavanje proizvodnje i razvoja poluproizvoda zasnovanih na osnovnoj sirovini.

Prema podacima Ministarstva, u djelatnostima prerada drveta i proizvodnja namještaja sada je aktivno 477 privrednih društava. Od toga 347 u preradi drveta i 130 u proizvodnji namještaja (uglavnom pločasti namještaj) i zapošljavaju ukupno 2.810 radnika. Od 347 privrednih društava iz oblasti prerade drveta 239 je registrovano za rezanje i obradu drveta (primarna prerada drveta) i zapošljavaju 1.545 radnika, što čini 71 odsto zaposlenih u preradi drveta.

”Crna Gora, pored visokih vrijednosti ekoloških i socijalnih funkcija svojih šuma, šumske resurse vidi i kao potencijal za razvoj svoje ekonomije. Zalihe drveta u našim šumama predstavljaju dovoljnu sirovinsku osnovu za razvoj ove grane prerađivačke industrije. Opšti je zaključak da se u Crnoj Gori drvo ne koristi u mjeri mogućeg, kao i da je postojeće korišćenje neracionalno, pa su potrebne investicije i ciljana podrška razvoju drvne industrije, posebno u segmentima polufinalne i finalne prerade drveta. Rezultati na tom polju mogu brzo dovesti do rasta proizvodnje i u šumarstvu i drvnoj industriji, što će za posledicu imati i rast zapošljavanja, a s obzirom na trenutno povećanju tražnju za proizvodima od drveta na globalnom planu i na rast izvoza”, naveli su iz Ministarstva.

Upravljanje nacionalnim resursom, kako su saopštili, mora se voditi sa dužnom pažnjom, a održivo gazdovanje je zakonska obaveza Ministarstva i Uprave za šume.

”Imajući to u vidu, prodajom strateške sirovine mora se voditi računa kakvu će novu vrijednost ona stvoriti. U tom cilju morali bismo voditi računa o iskorišćenju osnovne sirovine u preduzećima koja se bave njenom preradom, a naročito o vrsti i cijeni proizvoda kojim se valorizuje ovaj prirodni resurs. Mogući pravci razvoja u drvnoj industriji trebaju biti proizvodi od četinarskog drveta, proizvodi od tvrdog lišćara i proizvodnja drvnih goriva i energije na bazi drveta”, smatraju u ovom Ministarstvu.

Pored do sada standardnih proizvoda od četinarskog drveta (sirova daska, grede, letva), kako navode, značajnom napretku u doradi, valorizaciji i zapošljavanju većeg broja radnika, bi donijeli proizvodi koji su prije dalje obrade osušeni (lamelirani krovni nosači, lamelirani elementi za prozore i vrata, prozori i vrata, brodski podovi, unutrašnji zidni pregradni paneli, montažne kuće i brvnare).

Od tvrdog lišćara mogli bi se, kako planiraju u Ministarstvu, proizvoditi razni dimenzionisani elementi, daščane masivne ploče, furnir sječeni i ljušteni, namještaj za sjedenje, drveni trpezarijski i namještaj za spavaće sobe (kreveti, komode, ormari), djelovi namještaja izrađeni od masivnih i furnirskih ploča, drvna galanterija…