Market, shopping cart, prodavnica, korpa

Lidl na putu da ih pretekne: Delhaize i Mercator i dalje su najveći trgovački lanci u Srbiji

Podijeli

Za razliku od nekih sektora i pojedinih djelova industrije koji su bili pogođeni vanrednim stanjem i zatvaranjem, maloprodajni trgovinski lanci su i tokom pandemije radili punom parom. Sudeći prema podacima Agencije za privredne registre, osam najvećih trgovinskih radnji u toj zemlji je tokom 2020. godine ostvarilo ukupan prihod veći od 356 milijardi dinara, a lideri među njima su standardni u posljednje tri godine – Delhaize , Mercator S i Lidl.

Kompanija Delhaize u čijem su sastavu marketi Maksi, Tempo i Shop&Go, najveći je pojedinačni igrač na tržištu maloprodaje. Tokom prve pandemijske godine zapošljavao je nešto malo manje od 13.000 ljudi i prihodovao 111,4 milijarde dinara, šest više nego godinu dana ranije.

Odmah iza njega je Mercator S u čijem sastavu je i Idea, sa ukupnim prihodom od 79,9 milijardi dinara. Obje kompanije bilježe rast prihoda tokom 2020. u odnosu na godinu ranije, ali i tokom 2019. u odnosu na prethodni period.

Taj rast, međutim, nije ni blizu onog što ostvaruje Lidl, piše beogradski Danas.

Za samo tri cijele godine koliko posluje u Srbiji, njemačka kompanija i lider maloprodaje u Evropi stigla je od 11,4 milijarde dinara prihoda iz 2018. (kada je poslovala tek nekoliko mjeseci), do 57 milijardi dinara koliko je prihod ove kompanije bio u 2020. godini. Ukupan prihod koji je Lidl ostvario tokom 2019. bio je 37 milijardi dinara, što znači da je njemački lanac uspio za godinu dana da uveća prihod za cijelih 20 milijardi dinara. Za sada trećem igraču u početku je prognozirano tek pet do sedam odsto tržišta, ali je već sada očigledno da Lidl „otkida“ mnogo veće parče kolača.

Jedan od analitičara maloprodajnog tržišta Sebastijan Renak iz Lebensmittel cajtunga pisao je za domaći magazin Instore o Lidlu i njegovom napredovanju na drugim evropskim tržištima.

Nedavno su se pojavile i informacije o ulasku na crnogorsko tržište, otvaranjem niza hipermarketa i zapošljavanju 1.000 ljudi, o čemu čitajte u posebnoj vijesti.

„Lidl je uspio da iznenadi sestrinski Kaufland u Češkoj u 2019, postajući top trgovac i nedavni rezultati za Mađarsku pokazuju da je Lidl skočio sa četvrte na drugu poziciju. Sa ulogom koju ima Tesco u ‘slabljenju’ regiona centralne i istočne Evrope, mogli bismo da vidimo da se Lidl i ovde popne na pobjedničko postolje. Uzimajući u obzir činjenicu da tržišni lideri Ahold Delhaize i Mercator posluju kroz multi-format model koji se pokazao naročito ranjivim za rastuće operacije diskontera, slično kao Tesco, Lidlov potencijal za rast, do sada, djeluje neograničeno“, rekao je Renak za magazin Instore.

Ako ste propustili:

Lidl otvara najmanje pet marketa u Crnoj Gori i zapošljava 1.000 radnika