Company building, business

Bank of America trijumfalno završila 2021. godinu

Podijeli

Bank of America (BoA) izvijestila je o rastu kvartalnog profita od 30 odsto, što je bolje od očekivanja.

Profit je podstaknut rastom vrijednosti kredita i rekordnim obimom spajanja i preuzimanja u poslovanju investicionog bankarstva. Sa dovoljno gotovine i ohrabreni rastućim procjenama na berzi, veliki otkupni fondovi, kompanije u finansijeri sklopili su poslove vrijedne milijarde dolara u četvrtom kvartalu, plaćajući 850 miliona dolara savjetodavnih taksi za BoA, što je 55 odsto više nego godinu dana ranije, prenose agencije.

Zajmovi su porasli tokom poslednjeg kvartala prošle godine u svim kategorijama osim u vlasništvu stambenog kapitala, sa prosječnim kreditima i lizingom, za 3,4 procenta u odnosu na prethodni kvartal i 3,2 odsto u odnosu na pre godinu dana, saopštila je banka, prenosi Reuters.

Prošla godina počela je „zelenim izdacima“ i kulminirala je sa „50 milijardi dolara rekordnog rasta kredita u posljednjem kvartalu. Primjećujemo da ovi zajmoprimci imaju snažan kapacitet da nastave da se zadužuju“, saopštila je BoA.

Kombinovana potrošnja na kreditne i debitne kartice porasla je za 22 odsto na 212 milijardi dolara u posljednja tri mjeseca 2021. godine. Sve u svemu, profit je porastao na 6,77 milijardi dolara, ili za 82 centa po akciji za prošli kvartal. Analitičari su očekivali da će profit biti 77 centi po akciji.