Rekordna zarada Bemaxa u prošloj godini, neraspoređena dobit 75 miliona eura

Podijeli

Podgorička kompanija Bemax ostvarila je prošle godine čistu dobit od rekordnih 20,9 miliona eura, što je čak 22,6 odsto više nego godinu ranije.

Nema sumnje da je na ovaj uzlet najviše uticao posao na autoputu Smokovac – Mateševo, gdje je Bemax glavni i najveći podizvošač kineskom CRBC-u, koja nosi cijeli projekat a čiji je završetak planiran za maj naredne godine. U odnosu na 2015. kada je zvanično počela gradnja autoputa, Bemaxovi prihodi su veći za 42 miliona a neto dobit za više od devet miliona eura.

Zanimljivo je da je CRBC istu godinu završila sa gubitkom od 1,65 miliona eura. Bemax, doduše, ima i više milionskih poslova koje je dobio na tenderima, a tiču se izgradnje putne infrastrukture.

Prema podacima iz finansijskog izvještaja, Bemax je prošle godine ostvario ukupne prihode od 86 miliona eura, 35,2 odsto više nego 2016. Vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme kompanije u prošloj godini iznosila je 47,8 miliona, što je 24,2 odsto više nego godinu ranije.

Bemax je u prošloj godini imao i skoro 75 miliona eura neraspoređene dobiti iz prethodnih godina poslovanja. To je čak 20 miliona ili 38,6 odsto više nego prethodne godine.