job, business, deal, handshake, office

Velike akvizicije i spajanja kompanija: Šta je sve prodato prošle sedmice a šta se sprema

Podijeli

Nedjelju za nama u svijetu biznisa na međunarodnom nivou je obilježilo niz važnih i zanimljivih dešavanja, piše Blic, na osnovu vijesti da Microsoft preuzima Activision Blizzard, u najvećoj transakciji na tržištu video-igara ikada.

I tržište gasa u SAD čeka još jedna u nizu akvizicija a beogradski portal donosi pregled najvažnijih dešavanja na svjetskom i domaćem tržištu, kada su preuzimanja u pitanju.

Microsoft preuzima Activision Blizzard

Microsoft je 19. januara saopštio da će kupiti proizvođača video igara Activision Bllizard, poznat po video igrama kakve su “Call of Duty” i “World of Warcraft”, za 68,7 milijardi dolara u kešu, što je najveća takva transakcija u tom sektoru ikada i da na taj način podignu prodaju Xbox-a kako bi postala treća najveća kompanija u sektoru prihoda.

Microsoftova ponuda od 95 dolara po akciji je viša nego što se akcijama Activisiona trgovalo u petak prije zatvranja berze, 89.55 dolara.

Chesapeake kupuje Chief Oil & Gas

Chesapeake Energy Corp je u poodmaklim razgovorima o kupovini privatnog proizvođača prirodnog gasa Chief Oil & Gas za oko 2,4 milijarde dolara, uključujući i dugovanja, ekskluzivno saznaje Reuters.

Preuzimanje od strane Chesepeake, američkog proizvođača gasa i nafte iz škriljaca koji je tek prošle godine izašao iz bankrota, naglašava oporavak djelova energetske industrije dok cijene prirodnih resursa rastu na višegodišnje maksimume.

Ako dogovor prođe, on će biti još jedan u nizu spajanja na američkih proizvođača prirodnog gasa u posljednjih nekoliko mjeseci. Alta Resources je prodat u julu EQT Corpu za 2,9 biliona dolara, a Southwestern Energy Co je u septembru preuzeo Indigo Natural Resources za 2,7 milijardi, dok je u decembru kupio GEP Hayensville za 1,85 milijardi.

Vodafon Italija i Iliad

Telekomunikacione kompanije Vodafon i Iliad su u pregovorima o sklapanju sporazuma u Italiji, koji bi spojio njihova preduzeća u pokušaju da okončaju žestoku konkurenciju u trećoj najvećoj ekonomiji eurozone, saznaje Reuters.

Ako bude uspješan, dogovor bi stvorio telekomunikacioni centar sa prodorom na tržište mobilnih uređaja od oko 36 odsto i kombinovanim prihodima od skoro 6 milijardi eura (6,8 milijardi dolara).

Stručnjaci i rukovodioci iz industrije su u više navrata pozivali da se 4 operatera (Vodafone, TIM, Windtre i Iliad) prespoje u 3, kako bi se smanjenjem njihovog broja posljedično povećala marža.

Prodaje se Telekom Slovenija?

Vlada Slovenije je odobrila godišnji plan upravljanja kapitalnim ulaganjima za 2022, u čijem se javnosti nedostupnom dijelu navodi kako će biti ispitana mogućnost prodaje “Telekoma Slovenije” i prodaje državnog udjela u “Savi”.

U javnom dijelu o “Telekomu Slovenije” piše da će jedna od najvažnijih aktivnosti u 2022. biti donošenje odluke o kapitalnom ulaganju u ovu kompaniju, prenosi Indikator.ba.

“S tim u vezi SSH planira analizu industrije, analizu poslovanja grupe Telekom Slovenije, dubinsku analizu konkurencije, pogled na opcije konsolidacije i pregled mogućih aktivnosti za povećanje vrijednosti i vrijednosti za vlasnike”, navodi se.

Korejci hoće “Aerodrome Crne Gore”

Kompanija iz Južne Koreje Incheon International Airport Corporation i dalje je zainteresovana za dobijanje koncesije za Aerodrome Crne Gore. To su pokazali podaci sa sajta “centreforaviation.com”, gdje se navodi i da je pomenuta kompanija zainteresovana za brojne druge investicije širom svijeta.

“Kompanija je, između ostalog, ranije ali i sada nudila ili izražavala interesovanje za niz aerodroma širom svijeta, uključujući aerodrom Ontario (Los Anđeles), Aerodrom Nikola Tesla u Srbiji i Aerodrome Crne Gore”, navodi se na pomenutom internet sajtu.