Microsoft postaje vlasnik 4% Londonske berze

Podijeli

Microsoft će preuzeti 4% udjela u Grupi Londonske berze (LSEG), kao dio 10-godišnjeg komercijalnog ugovora o migraciji platforme podataka operatera berze u oblak (cloud) američke kompanije.

Tu informaciju je potvrdila Londonska berza.

Kao dio ugovora, LSEG se ugovorno obavezao na minimalnu potrošnju u oblaku s Microsoftom od 2,8 milijardi dolara tokom trajanja partnerstva.

Microsoft je rekao da će osnova partnerstva biti digitalna transformacija LSEG-ove tehnološke infrastrukture i Refinitiv platforme u Microsoft Cloud.

“Početni fokus će biti na pružanju interoperabilnosti između LSEG Workspace-a i Microsoft Teams-a, Excel-a i PowerPointa sa drugim Microsoft aplikacijama i novom verzijom LSEG-ovog Workspace-a”, saopštila je američka kompanija.

Dionice LSEG-a su u ranoj trgovini u ponedjeljak, nakon ove vijesti, porasle 4%.

LSEG je kupio Refinitiv za 27 milijardi dolara od konzorcijuma Blackstonea i Thomson Reutersa, koji je berzu pretvorio u drugu najveću kompaniju za finansijske podatke nakon Bloomberg LP-a.

LSEG je napravio “dobar napredak” u svom programu za isporuku svoje platforme podataka zasnovane na oblaku od završetka kupovine Refinitiva u januaru 2021, navodi se u saopštenju, koje prenosi Reuters.

Microsoft će kupiti dionice LSEG-a od konzorcijuma Blackstone/Thomson Reuters, precizirao je operater berze.

Thomson Reuters, koji posjeduje Reuters News, ima manjinski udio u LSEG-u nakon dogovora s Refinitivom.

Očekuje se da će Microsoftova kupovina biti završena u prvom kvartalu 2023.

Investitor