putovanje, travel, airport, aerodrom

Nova pravila za putovanje u EU od 1. februara

Podijeli

Savjet Evropske unije (EU) usvojio je neobavezujuću preporuku za države članice o koordinisanom pristupu koji treba da rezultira omogućavanjem bezbjednog i slobodnog kretanja pojedinaca tokom pandemije korona virusa.

Umjesto dosadašnjeg kriterijuma za omogućavanje ulaska u određenu državu koji se odnosio na situaciju u području iz kog se dolazi, sada prolaz zavisi od individualnog stanja putnika.

„Sve mjere koje ograničavaju slobodno kretanje moraju biti nediskriminatorne i proporcionalne. Države članice u principu ne bi trebalo da odbijaju ulazak licima koja putuju iz drugih država članica EU”, navodi se u saopštenju Evropske komisije (EK), prenosi Biznis.rs.

U skladu sa usvojenom preporukom, putnici koji posjeduju važeći covid sertifikat ne bi trebalo da imaju bilo kakvih problema kada je riječ o prelasku granica, niti da nailaze na dodatna ograničenja, a potvrda o vakcinaciji treba da bude validna najmanje 14 dana, kao i da nije prošlo više od devet mjeseci od posljednje doze primarne serije vakcinacije, što podrazumijeva takozvanu buster dozu.

Uprkos tome što ove izmjene nijesu obavezujuće, evropski komesar za pravosuđe Didier Reinders rekao je da svaka država samostalno odlučuje o novim pravilima, ali je i podsjetio da se omikron soj proširio širom Evrope i da je vrijeme da se razmatra ukidanje dodatnih mjera zaštite koje su mnoge države uvele u prethodnim nedjeljama.

Kako je navedeno u saopštenju, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i period važenja covid sertifikata biti ograničen na 270 dana.