lonon, business, scales, escalator, businessmen, company

Važan sastanak s investitorima: Ima li spasa za Evergrande?

Podijeli

Kineski Evergrande i njegovi finansijski savjetnici danas održavaju razgovor sa investitorima, javlja B92.

Prema tvrdnjama obaviještenih izvora, to je prvi takav poziv otkako je prošlog mjeseca kompanija propustila da plati neke dolarske obveznice.

Evergrande, nekada vodeći investitor u oblasti nekretnina u Kini, ima više od 300 milijardi dolara duga, uključujući skoro 20 milijardi dolara međunarodnih obveznica, piše Reuters.

Njegova dužnička kriza prelila se na druge kineske investitore i uznemirila globalna finansijska tržišta tokom prošle godine, doprinijevši naglom padu na kineskom tržištu nekretnina.

Novoimenovani izvršni direktor kompanije Siu Shawn i član Odbora za upravljanje investicionim rizikom Chen Yong, pridružiće se pozivu, naveli su anonimni izvori. Andrew Huang, generalni direktor ogranka Evergrandea u Hongkongu, takođe će biti prisutan tokom poziva.

Evergrande je u decembru osnovao komitet za upravljanje rizicima sa članovima iz državnih preduzeća, pošto vlasti provincije Guangdung vode proces restrukturiranja firme.

Kompanija je u ponedjeljak zatražila više vremena od svojih ofšor obveznika za rad na “sveobuhvatnom” i “efikasnom” planu restrukturiranja duga, nakon što je grupa ofšor kreditora Evergrandea rekla da je spremna da preduzme “sve neophodne radnje” da odbrani svoja prava ako kompanija ne pokaže veću posvećenost za rješavanje neispunjenja obaveza.

Akcije Evergrandea u srijedu su zabilježile pad od 1,7 odsto.