beijing, building, construction
Foto: Jimmy Jin, Unsplash

Evergrande će biti likvidiran: Najzaduženiji svjetski investitor duguje 300 milijardi dolara

Podijeli

Sud u Hong Kongu u ponedjeljak je naredio likvidaciju imovinskog giganta China Evergrande Group, potez koji će vjerovatno izazvati talasanje kroz kineska finansijska tržišta u raspadu, dok se kreatori politike bore da obuzdaju sve dublju krizu.

Odluku o likvidaciji najzaduženijeg investitora na svijetu s više od 300 milijardi dolara ukupnih obaveza donijela je hongkonška sutkinja Linda Chan, koja je istakla da Evergrande nije bio u mogućnosti da ponudi konkretan plan restrukturiranja uprkos mjesecima kašnjenja.

“Vrijeme je da sud kaže da je dosta”, rekla je ona.

Chan će dati razloge za odobravanje likvidacije kasnije u ponedjeljak a očekuje se da će privremeni likvidator biti postavljen za nadgledanje Evergrandea prije stalnog imenovanja.

Evergrande, koji ima 240 milijardi dolara imovine, poslao je zbog svog ogromnog duga cijeli sektor nekretnina u probleme, a odluka o likvidaciji će vjerovatno dodatno potresti ionako krhka kineska tržišta kapitala i nekretnina, ocjenjuje Reuters.

Peking se bori sa lošom ekonomijom, najgorim tržištem nekretnina u posljednjih devet godina i berzom koja se nalazi blizu petogodišnjeg minimuma, tako da bi svaki novi udar na tržišta mogao dodatno potkopati napore kreatora politike da podstaknu rast.

“Likvidacija Evergrandea je znak da je Kina spremna ići na krajnje ciljeve kako bi ugušila balon nekretnina”, rekao je Andrew Collier, izvršni direktor Orient Capital Research-a.

“Ovo je dugoročno dobro za ekonomiju, ali kratkoročno veoma teško”, ocijenio je.

Evergrande je u ponedjeljak podnio zahtjev za još jedno odgađanje likvidacije jer je njegov advokat rekao da je postigao “određeni napredak” u pogledu predloga restrukturiranja. U najnovijoj ponudi, investitor je predložio da kreditori razmijene svoje dugove u sve dionice koje kompanija drži u svoje dvije jedinice u Hong Kongu.

Proces likvidacije mogao bi biti komplikovan s potencijalnim političkim posljedicama, s obzirom na mnoge uključene faktore.

No, očekuje se da će to imati mali uticaj na poslovanje kompanije, uključujući projekte izgradnje kuća u bliskoj budućnosti, jer bi mogli proći mjeseci ili godine da offshore likvidator kojeg su imenovali povjerioci preuzme kontrolu nad podružnicama širom kontinentalne Kine – u nadležnosti koja je drugačija od Honga Kong.

Uoči odluke o Evergrandeu, kineski Vrhovni sud i Ministarstvo pravde Hong Konga rekli su da su potpisali sporazum o uzajamnom priznavanju i izvršenju presuda u građanskim i privrednim predmetima koji odmah stupa na snagu u oba mjesta.

Evergrande je skoro dvije godine radio na planu rekonstrukcije duga od 23 milijarde dolara sa grupom kreditora poznatom kao ad hoc grupa vlasnika obveznica. Njegov prvobitni plan propao je krajem septembra kada je kompanija rekla da je njen osnivač, milijarder Hui Ka Yan pod krivičnom istragom.

Zahtjev za likvidaciju je prvi put u junu 2022. podnio Top Shine, investitor u Evergrandovoj jedinici Fangchebao, koji je rekao da kompanija nije ispoštovala ugovor o otkupu dionica koje je kupila u podružnici.

Postupak je odgađan više puta, a sudija Chan je ranije rekao da će decembarsko ročište biti posljednje prije nego što se donese odluka da li da se likvidira Evergrande u nedostatku “konkretnog” plana restrukturiranja.

Sud u Hong Kongu naložio je nedavno likvidaciju još najmanje tri kineska developera nekretnina otkako se trenutna dužnička kriza razvila sredinom 2021.